Gezonde gebouwen worden de nieuwe standaard
De huidige situatie met het coronavirus is een springplank om meer aandacht te krijgen voor gezondheid. Daarom is het nu tijd om de gezondheid van gebouwen in kaart te brengen en maatregelen te nemen, zoals het anderhalvemeter-proof maken van kantoren en het verbeteren van de luchtkwaliteit.
Tekst: Berber Veenstra en Nanda Verschoor
De cijfers achter gezonde gebouwen
Het binnenklimaat van een gebouw heeft een positieve invloed op de gezondheid en het comfort van de gebruikers. Een comfortabel binnenklimaat verhoogt de productiviteit met 10-15% en frisse lucht reduceert het aantal ziektemeldingen tot wel 35%. Toch is hier nog weinig aandacht voor. Vreemd, want: • Nederlanders brengen gemiddeld 90% van de dag binnen door; • In de jaren '80 schatte de WHO al dat circa 30% van de gebouwen een slecht binnenklimaat had; • De kosten van een slecht binnenklimaat bedragen zo’n €3.600 per werknemer per jaar.
Het meten van gezondheidsprestaties
Verschillende beoordelingsmethoden voor de duurzaamheidsprestatie van gebouwen, waaronder BREEAM, hebben onderdelen die ingaan op gezondheid. Sinds 2014 is er ook een methodiek die volledig focust op de gezondheid van de gebruikers: WELL. De internationale WELL Building Standard stelt de gezondheidsprestaties van gebouwen vast, waarbij de aanbevelingen gebaseerd zijn op wetenschappelijke studies. De aanbevelingen zijn opgedeeld in 10 categorieën, waaronder de welbekende maatregelen over lucht, water en licht, maar bevat ook minder bekende aanbevelingen voor beweging, voeding en geest.
Een concreet voorbeeld: scholen
Dick Vink, adviseur gezonde gebouwen bij CFP Green Buildings, schetst een treffend voorbeeld. “Er is in Nederland een tekort aan talent. Maar schoollokalen zijn totaal ongeschikt om uitzonderlijke prestaties te leveren. De lucht is van slechte kwaliteit, de geluidsakoestiek is onvoldoende en de verlichting en voeding laten te wensen over op veel scholen. Het wordt vervolgens nog schrijnender als je kijkt naar de eindexamenkandidaten in een gymzaal of aula. Dit is al helemaal een ongeschikte ruimte, vaak zonder ventilatie. En als je weet wat het CO2-gehalte met je hersenen doet, dan is dit gewoon onverantwoord. Op het belangrijkste moment, wanneer leerlingen een topprestatie moeten leveren, zetten we ze in de meest slechte omstandigheden. Dat doen we bij Olympische sporters toch ook niet?”
De fysieke & sociale omgeving hebben direct effect op gezondheid en welzijn. Door gezondheid te implementeren ontstaat er een compleet beeld van duurzaamheid.
- Berber Veenstra, consultant bij CFP
5 tips voor gezondheid in je gebouw
Het implementeren van gezondheid is mogelijk voor elk gebouw en elk budget. Voor bedrijven die meteen aan de slag willen met de gezondheid van hun gebouw, zetten we 5 tips op een rij:
1. Verbeter de ventilatie: pas de juiste filters toe in luchtbehandelingkasten. En voor gebouwen zonder verwarmings- en ventilatiesystemen geldt simpelweg het openen van ramen om meer buitenlucht binnen te laten.
2. Controleer de luchtfilters: ga na welke luchtfilters er in een luchtbehandelingssysteem zitten. Hier zit standaard een goedkope filter in. Deze kunnen voor een paar tientjes vaak vervangen worden door een veel beter filter.
3. Verbeter de werkplek: introduceer standingdesks, zodat de werkhouding verbeterd wordt.
4. Gezonde lunch: zorg dat er genoeg gezond eten is voor de lunch.
5. Gezonde investeringen: investeer alleen geld in gezonde en energiezuinige gebouwen.