In 2030 moeten we 55% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. En twintig jaar later hebben we een volledig energieneutrale vastgoedvoorraad die geen schadelijke broeikasgassen meer uitstoot. Beren op de weg die de energietransitie kunnen vertragen, zijn netcongestie en een gebrek aan grondstoffen én arbeidskracht. Maar welke mogelijkheden en kansen zijn er? We spreken Frank van Neer en Jitte Jan de Vries van Kragten om dit te ontdekken.
De DUMAVA, de regeling die vastgoedeigenaren ondersteunt en stimuleert om verduurzaming aan maatschappelijk vastgoed door te voeren, is binnen enkele dagen overtekend. Dat laat volgens Youp van der Zande van CFP Green Buildings goed zien dat in de bouw- en vastgoedsector de wil en de honger aanwezig is om CO2-uitstoot te verminderen en energieverbruik te verlagen.
De energietransitie kent allerlei invalshoeken en aanvliegroutes: de warmtetransitie, energiebesparing, energieopslag, het belang van koeling en de enorme verduurzamingsopgave rondom renovatie van zowel bestaande utiliteit als woningbouw. Door de energiecrisis is het bewustzijn en de noodzaak van duurzaamheid groter dan ooit. Die diversiteit aan uitdagingen komt ook terug bij Unica, voor zowel klanten als in de eigen bedrijfsvoering. In dit artikel vertellen we hoe de technisch dienstverlener aan de slag ging met een grootschalige renovatie van een eigen kantoor en met de duurzame installaties voor het ARTIS-Groote Museum.