‘Intrinsieke motivatie als drijfveer voor duurzame verandering’

“We zijn het aan de aarde en toekomstige generaties verplicht bij elk huisvestingsvraagstuk met het beste, meest duurzame antwoord te komen”, vindt senior planontwikkelaar Paul van Doorn van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. “We geloven erin dat we met duurzame partnerships een bijdrage kunnen leveren aan een betere leef-, woon- en werkomgeving. In een steeds sneller veranderende samenleving, meer en meer gericht op duurzaamheid, betekent dat ook dat we ons continu moeten blijven ontwikkelen.” Duurzaam Gebouwd hoort van Van Doorn welke duurzaamheidsdoelstellingen Giesbers koos en hoe ze deze invult.

Giesbers omarmt vijf Sustainable Development Goals (SDG’s) om invulling te geven aan een toekomstbestendige omgeving. “Dat start voor ons met SDG 7, betaalbare en duurzame energie. Wij pakken dit voornamelijk op door bestaande gebouwen en gemeentelijk vastgoed te verduurzamen, zoals voor de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Tilburg. Hier laten we onder andere zien hoe wij denken tot de meeste CO2-reductie per geïnvesteerde euro te komen en hoe we de berekende besparing ook daadwerkelijk behalen.”

Grondstoffen oogsten en lokaal hergebruiken

SDG 12 is het tweede doel dat Giesbers nastreeft: verantwoorde consumptie en productie. Daarvoor worden diverse strategieën ontwikkeld, met circulair bouwen als een van de speerpunten. Van Doorn: “Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in ons project PUUR Wonen. Binnen dit project komen er grondstof- en CO2-arme woningen tot stand dankzij de keuze voor biobased materiaalgebruik in de vorm van houten casco’s in plaats van milieubelastend beton. Parallel hieraan werken wij aan losmaakbaarheid en herbruikbaarheid van grondstoffen. Daar is hout wederom een sterk voorbeeld van, aangezien het hoogwaardig hergebruikt kan worden en oneindig beschikbaar is.” En ook op het vlak van beton en bitumen is er goed nieuws te melden. “We werken bijvoorbeeld samen met New Horizon binnen het Urban Mining Collective om grondstoffen te oogsten en lokaal te hergebruiken, zoals circulair beton en dakbedekking van citumen (circulair bitumen). Door onze BIM-modellen te voorzien van een materialenpaspoort ontstaat een digitale kopie van het fysieke gebouw, want gebruikte materialen worden gedefinieerd en blijven daardoor voor altijd beschikbaar. Bijvoorbeeld bij de nieuwbouw van het Over Betuwe College in Elst.”

Beeld: Thea van der Heuvel

Klimaatadaptatie en biodiversiteit

De volgende twee doelen, SDG 13 (klimaatactie/-adaptatie) en SDG 15 (ontwikkeling en behoud van biodiversiteit) worden gecombineerd. “We maken wijken en gebieden natuurinclusief en zien klimaatadaptatie als fundament van ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door water in het plan vast te houden, waardoor uitdroging van de bodem wordt beperkt. Samen met het groen helpt het water hittestress te reduceren. Tegelijkertijd wordt de biodiversiteit bevorderd.”

“Bij de gebiedsontwikkeling Westrik”, gaat Van Doorn verder, “wordt het hemelwater van het gehele plangebied in wadi’s en poelen geïnfiltreerd. De inpassing creëert een verkoelend effect, draagt bij aan biodiversiteit én er ontstaat een belevingswaarde. De natuur heeft hier een prominente rol gekregen wat zich uit in een doorgaand netwerk van diverse groene ruimten, van parkachtig tot een ecologische verbindingszone die twee natuurgebieden met elkaar verbindt. Deze zone doet dienst als leef- en voortplantingsgebied voor dieren en planten en maakt onderdeel uit van het Natuurbeheerplan van de Provincie Noord-Brabant.”

Samen sneller gaan

De vijfde pijler, SDG 17 (partnerships om doelstellingen te bereiken) is een even belangrijke pijler, zo horen we van Van Doorn. “Je gaat samen op ontdekkingsreis. We zijn sinds 2018 partner van Madaster en als donor toegetreden tot het Urban Mining Collective van New Horizon voor onze circulaire transformatieopgave het Edisonkwartier in Nieuwegein.

Ook creëren we bewustwording bij onze medewerkers. Ze worden gestimuleerd om hun bijdrage te leveren aan de ambities van Giesbers om zo met elkaar en intrinsiek gedreven een steentje bij te dragen aan de duurzame doelen van ons bedrijf. Hiermee zijn we al vroeg begonnen door onder andere deelname aan de Circular Economy Challenge van de Rabobank en Circulair Track. Daarbij zorgen we ervoor dat er door afstudeerders elk jaar een actueel duurzaamheidsthema wordt opgepakt om de noodzakelijke verdieping te krijgen. Zo loopt er nu een afstudeeronderzoek over klimaatadaptief bouwen, voorafgegaan door onderzoeken naar de milieu-impact van bouwmaterialen, losmaakbaarheid, secundair materiaalgebruik en installatie as-a-service. Veel van de intrinsiek gedreven afstudeerders zijn ook bij ons in dienst getreden. Vanuit inzicht en motivatie zijn ze uitstekend in staat om de verkregen inzichten en bijbehorende verandering binnen projecten en onze organisatie tot stand te brengen.”

Beeld: Thea van der Heuvel

Kennisdeling

Tijdens de SDG Action Day op 24 september organiseerde Giesbers een digitale kennissessie in samenwerking met Ralf Hottenträger, stedenbouwkundige bij od205, en ecoloog Ido Borkent, van Bosland Adviesbureau (beiden betrokken bij de ontwikkeling van Westrik). “We gaven inzicht in waar we staan met de vijf SDG’s die wij als organisatie omarmd hebben. Welke doelen extra aandacht vragen en hoe we gezamenlijk extra stappen kunnen zetten om deze dichterbij te brengen. Aan de hand van Westrik, dat de SKG Publieksprijs voor duurzame gebiedsontwikkeling heeft gewonnen, illustreerden we ons verhaal.” Ook tijdens het SDG-side event op Building Holland deelde Van Doorn deze en andere ervaringen en ging hij in gesprek met het publiek.

Terugkijken en verbinden

Wil je de sessie van 24 september terugkijken? Dat kan hier! Wil je in contact komen met Giesbers, bijvoorbeeld om meer informatie te krijgen over de inzet op de SDG’s, of om een samenwerking op te zetten? Maak dan een verbinding met Paul van Doorn op LinkedIn.