‘Duurzaamheid is voor ons een must-win battle’

Armoede, ongelijkheid en klimaatverandering moeten voor 2030 zijn uitgebannen. Daar moeten de 17 Duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties voor zorgen. Welke rol speelt de bouw- en vastgoedsector bij het behalen van de doelstellingen en hoe wordt die opgave ingevuld? We richten onze aandacht op Knauf, waarvan manager Techniek & Akademie Bauke Geuzebroek aanschuift om ons te vertellen over de ambities van zijn organisatie.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Knauf

Dat de Duurzaamheidsdoelen (SDG's) voor Duurzaam Gebouwd-expert Geuzebroek een belangrijk onderwerp zijn, blijkt al snel. “Duurzaamheid zit verankerd in de genen van ons familiebedrijf. We willen ervoor zorgen dat we niet alleen een toekomstbestendige wereld creëren voor nu, maar ook zorgdragen voor de generaties die na ons komen.” Om dat gedachtegoed te bestendigen werd duurzaamheid voor Knauf toegevoegd aan het rijtje must-win battles: “We onderschrijven daarmee het belang en geven het onderwerp de aandacht die het verdient. Onze organisatie kan een grote bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaves als circulariteit en het reduceren van afval. Daar zetten we stappen om de cirkel rond te maken.”

Organisch inpassen

Het inpassen van die duurzaamheidsstrategie in de SDG’s was volgens Geuzebroek niet lastig en verliep organisch. “Sinds de oprichting in 1932 zijn wij bezig met duurzaamheid en hebben we heldere strategische doelstellingen gedefinieerd. Dat sluit goed aan op de uitgangspunten die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Hoewel we alle doelen onderschrijven, besloten we er zes te selecteren om een gerichte bijdrage te kunnen leveren.” De eerste twee focuspunten zijn goede gezondheid en welzijn en gendergelijkheid.

“Zo zorgen we voor een prettige en gezonde omgeving voor onze medewerkers en maakt het niet uit hoe iemand eruitziet, waar diegene vandaan komt of welk gender de persoon heeft. Deze overtuiging is verankerd in ons HR-beleid. Daarnaast realiseren we met onze oplossingen een gezonde plek om te verblijven, onder andere in woningen en ziekenhuizen. We vinden dat iedereen een ideale omgeving verdient. Verder proberen we nog meer nadruk op gezondheid te leggen door bijvoorbeeld initiatieven te stimuleren die een positieve bijdrage leveren aan het onderwerp, zoals bijvoorbeeld de sponsoring van een ‘Alpentocht’ voor werknemers.”

De volgende twee doelen leggen de nadruk op energiezuinigheid en -efficiëntie en onderstrepen het belang van het opnieuw inzetten van materialen: industrie, innovatie en infrastructuur en verantwoorde consumptie en productie. “We innoveren om circulaire systemen te introduceren en meetbaar te maken. Tegelijkertijd buigen we ons over hoe we de keten van recycling verder kunnen verduurzamen.” Hoe ziet dat er in de praktijk uit? “We gaan pragmatisch te werk. Zo investeren we in onze productiefaciliteit en onderzoeken we hoe we kunnen overschakelen naar duurzame productiesystemen en willen we de watertransitie maken door kanaalwater in te zetten in onze processen. Om de cirkel verder rond te maken hebben we bijvoorbeeld de verpakkingen van onze primers en de onderlagen van stucsystemen onder de loep genomen en verder verduurzaamd. Inmiddels zijn ze 100% recyclebaar. We willen zoveel mogelijk gerecyclede materialen toepassen.”

Volledige circulariteit dichterbij

Het verminderen van ongelijkheid en het inzetten op verschillende partnerships om doelstellingen te bereiken, vormen de twee laatste focuspunten die Knauf bepaalde. “We zijn een partnership met New Horizon aangegaan, dat gebouwen ontmantelt met als doel om zoveel mogelijk materialen te oogsten voor hergebruik. Daarin zien we een duidelijke kans om volledige circulariteit dichterbij te brengen.

Dichterbij, want het is niet zo dat we die doelstelling al behaald hebben. Daar hebben we nog een weg te gaan, maar we leren van deze samenwerking en kunnen onze kennis inbrengen om processen verder te verbeteren. Eenzelfde samenwerking hebben we opgezet met Madaster, omdat we geloven in informatievoorziening. Onderbouw de samenstelling van producten en gebouwen, zodat onze gebouwde omgeving blijvend toekomstbestendig is.”

Draagvlak creëren

Een mogelijke uitdaging om de doelstellingen in te vullen is het draagvlak, zowel intern als extern. Geuzebroek denkt in eerste instantie dat iedereen naar een energieneutrale, circulaire en gezonde omgeving toe wil. “Een wereld zonder armoede, een wereld die gelijk is. Dat willen we allemaal, dus zou je het belang van verduurzaming aan niemand te hoeven uitleggen.” Toch wordt niet bij iedere organisatie duurzaamheid breed gedragen. “Daarom ligt er misschien nog wel een grotere en mooiere opgave intern dan bij de organisatie waarmee je samenwerkt. Want hoe zorg je er nu voor dat iedereen in je organisatie duurzaamheid ademt en dat het in alle vezels van je bedrijfsvoering terechtkomt? Het begint bij het managementteam, dus zorg ervoor dat de CEO duurzaamheid als belangrijkste route accepteert. Dan pas komt er een vliegwiel. Vervolgens sijpelt het door in de organisatie en ga je continu verbeteren, innoveren en verduurzamen. Dan komt het invullen van de SDG’s sneller in zicht.”

Logistiek en productieproces

Knauf heeft inmiddels een 100% recycling verpakking en heeft in verschillende projecten een circulaire wand toegepast. Verder zet Knauf in op duurzame logistiek om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tot een minimum te beperken. Meer informatie lees je op de website van Knauf: knauf.nl/duurzaam-voor-iedereen