Drankjesfabriek van innocent gaat voor BREEAM-NL Outstanding en WELL Platinum

‘’s Werelds favoriete gezonde drankjesfabriek de blender’ vind je vanaf nu in Rotterdam. De nieuwe productiefaciliteit van innocent, bekend van gezonde drankjes, maakt geen gebruik meer van fossiele brandstoffen en stoot geen schadelijke broeikasgassen uit. Met de ambitie om zowel BREEAM-NL Outstanding als WELL Platinum te behalen is de nieuwe thuishaven van de drankjesproducent onderbouwd duurzaam en gezond. “We willen positieve impact maken voor mens en milieu.”

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: innocent

Om de oorsprong van de hoge ambities voor de fabriek te achterhalen, gaan we terug naar het begin. In 1999 leverden universiteitsvrienden Richard, Adam en Jon voor het eerst smoothies op een muziekfestival in Londen. Het bleek zo’n daverend succes, dat ze besloten om te starten met innocent drinks. Duurzaamheid en gezondheid waren meteen speerpunten van de onderneming, zo weet ook Jaap van Dokkum, sustainability lead van innocent, die zich ‘assuring safe and sustainable blending’ als doel stelt. “Vanaf het startschot dachten we na over hoe we duurzaamheid op verschillende vlakken kunnen invullen”, vertelt Van Dokkum. “De kern is dat we de goede dingen willen doen voor elkaar, zonder de wereld te schaden, maar juist met een positieve impact op mens en milieu. Dat doen we vanuit een filosofie waar People, Planet en Profit zo goed mogelijk in balans zijn. We richten ons daarom op verschillende elementen van duurzaamheid. Zo willen we voor onze flessen naar 100% duurzaam materiaal en gerecycled en plantaardig plastic gaan. We willen verder een energieleverende omgeving creëren en ook op sociaal-maatschappelijk vlak ons steentje bijdragen.”

De vertaling naar duurzaamheid

Hoe breng je die holistische visie op duurzaamheid tot leven en zorg je voor een ontwerp dat op alle vlakken invulling geeft aan je ambities? Deerns pakte de handschoen op om de vertaling naar de vormgeving en de bouw van de meest duurzame, gezonde drankjesfabriek ter wereld maken. “Er was een heel duidelijke match op het vlak van onze ambities”, denkt Peter Buurman terug. Buurman is senior adviseur van Deerns en - licht hij bescheiden pas later toe - zowel BREEAM-NL Expert, WELL AP [Accredited Professional, heeft bewezen expertise op vlak van gezondheid en welzijn en kan projecten begeleiden] en LEED AP. “Onze beide organisaties willen met passie en positiviteit aan duurzaamheid werken en het verschil maken. Om de waarden en uitgangspunten van innocent goed tot zijn recht te laten komen, hadden we grote ambities. Die kunnen je opslokken, maar de kansen zitten juist in het stapsgewijs en gedetailleerd invullen ervan. We zorgden ervoor dat de ambities concreet vorm kregen, in zowel het ontwerp als de bouw van de blender.” Van Dokkum: “Deerns boog zich onder andere over het concretiseren van de duurzaamheidsstrategie: hoe gaan we CO2- en energieneutraal worden en zorgen we voor een gezond en comfortabel binnenklimaat? Dat hebben ze concreet en toetsbaar gemaakt. Zo ook het doorrekenen van de cijfers achter de komma en het achterhalen van bijvoorbeeld de energie- en gezondheidsimpact van maatregelen.”

Geen emissies en duurzaam omgaan met water

Uit al dat rekenwerk ontstond het ontwerp van ’s werelds favoriete gezonde drankjesfabriek’, zoals de blender al kort na het vestigen bekendstaat. De Rotterdam Food Hub vormt de thuishaven en die plek is niet per toeval gekozen: hier zijn de afstanden voor de aanlevering van grondstoffen het kortst en wordt de logistieke keten met wel 20% verkort.

Eén blik op het terrein laat zien dat er tevens gebruik wordt gemaakt van elektrische vrachtwagens voor het vervoer van bulk sinnaassapelsap. Nemen we een kijkje in de volledig all-electric én CO2-neutrale fabriek zelf, dan zien we meer resultaten van de volle aandacht voor duurzaamheid. Buurman licht de forse hoeveelheid maatregelen toe: “We creëren hier een emissievrije omgeving, een belangrijk onderdeel van de doelstelling van innocent om in 2030 geen broeikasgassen meer uit te stoten, en het dertiende doel van de SDG’s.

De fabriek en de logistiek vormen hierin belangrijke stappen. Daarnaast zetten we in op het slim hergebruiken van restwarmte. Energie wordt onttrokken om de fabriek te koelen en die wordt geupcycled. Daardoor kan er worden voldaan aan de verwarmingsbehoeften van de fabriek, zoals het pasteuriseren van de drankjes, én het kantoor.” Ook is goed nagedacht om de watertransitie, het zesde doel van de Sustainable Development Goals (SDG’s), toekomstbestendig in te vullen. “We hebben een schoonmaaksysteem dat gebruikmaakt van lucht in plaats van water”, licht Van Dokkum toe. “Hiermee besparen we wel driekwart van al het water ten opzichte van de standaard bij drankjesfabrieken. Het overgebleven water wordt via het eigen waterreinigingssysteem teruggegeven aan het Rotterdamse waternet.”

Twee extra stoelen voor mens en milieu

De blender levert op zichzelf een flinke bijdrage aan de verschillende Duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties. Van Dokkum vindt dat dit een logische bijdrage is van het DNA van zijn organisatie: “Zo zijn we B Corp gecertificeerd [zie kader, red.], een standaard die je uitdaagt om aan de hoogste richtlijnen op sociaal-maatschappelijk-, milieu- en duurzaamheidsvlak te voldoen. Een ander voorbeeld van hoe we duurzaamheid ademen en inzetten op de SDG’s, is dat we bij elke belangrijke aanpassing twee extra stoelen aan tafel hebben. Eén voor de mens en één voor het milieu. Dat zorgt ervoor dat we andere, betere keuzes maken.” Bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid. De fabriek de blender is de eerste drankjesfabriek ter wereld die voor een WELL-certificaat gaat. Dat vraagt lef, want tot dusver waren het vooral kantoren die de certificering in de wacht sleepten. “Met de invulling van gezondheid binnen dat vastgoedtype hebben we ruime ervaring”, gaat Buurman verder. “Maar bij fabrieken en industrie krijg je te maken met andere randvoorwaarden, richtlijnen en kansen. Dus onderzochten we hoe we dezelfde positieve omstandigheden in een drankjesfabriek kunnen realiseren.”

‘Voelt als pionieren’

In kantoren is vanuit de WELL-methodiek standaard veel aandacht voor elementen die zorgen voor een gezond binnenklimaat, zoals akoestiek, ventilatie en temperatuur. Als WELL AP is Buurman goed op de hoogte van de impact die een gezonde omgeving kan maken: “Er zijn een heleboel factoren die een bijdrage leveren aan de gezondheid en het welzijn van medewerkers. Een gezond binnenklimaat, voldoende licht en goede kleurtemperatuur, bijvoorbeeld. Maar ook bewegingsruimte, gezond eten en stimulering om te sporten zijn essentiële elementen, die je in WELL ziet terugkomen.”

Een belangrijke uitdaging was het vertalen van gezondheid naar de situatie op de werkvloer in de fabriek.

Dat blijkt geen copy-paste te zijn van ingrepen die in kantooromgevingen worden toegepast. “Daarom voelde het als pionieren”, aldus Van Dokkum. “Bijvoorbeeld als het gaat om het voldoen aan de richtlijnen rondom watertappunten. Binnen 30 meter moet je er één ter beschikking hebben. Logisch voor een kantoor, relatief lastig te realiseren voor een fabriek.

Een ander voorbeeld: de breakoutrooms die je in een kantooromgeving hebt, zorgen voor een moment van bezinning en ontspanning. Die wilden we ook laten terugkomen in de blender. We zorgen dat er ruimtes komen waar je even een sapje kunt pakken, waar je tot rust kunt komen. Door bijvoorbeeld met een andere kleur licht en andere intensiteit te werken, maar ook met andere akoestiek, proberen we ervoor te zorgen dat er een rustig moment wordt ingebouwd.”

Waarde op verschillende vlakken

Vanwege de primeur om als eerste fabriek WELL-gecertificeerd te worden, zijn nog niet alle richtlijnen rondom deze maatregelen even duidelijk. “We worden bijgestaan door de International WELL Building Institute”, vertelt Buurman. “Op die manier zorgen we ervoor dat we op het vlak van gezondheid en welzijn op de fabrieksvloer dezelfde kwaliteit realiseren als wat er in de kantoren mogelijk is.” De fabriek wordt hoogstwaarschijnlijk bekroond met zowel een BREEAM-NL Outstanding en een WELL Platinum-certificering. Zitten die twee certificeringen elkaar in de weg of ondersteunen ze elkaar? “Dat laatste is het geval”, oordeelt Buurman. “WELL heeft equivalenten, als je BREEAM-onderdelen haalt. Er zit een overlap in.” Van Dokkum voegt toe: “De inzet op duurzaamheid en gezondheid is een flinke investering, maar het levert je ook een hoop op. Zo voelen mensen zich beter en dat zie je terug in de prestaties. Daarnaast zien we dat professionals steeds vaker willen werken in een omgeving die inspireert en duurzaam is. Een inzet op duurzaamheid zorgt ervoor dat het voor ons eenvoudiger wordt om de geschikte professionals te werven en langdurig aan ons te verbinden. Dat merken we zeker nu, omdat er een fikse strijd is om personeel. Duurzaam handelen levert op verschillende vlakken waarde op. Soms is het niet direct meetbaar, maar dat houdt ons niet tegen.”

Waarde op verschillende vlakken

Sinds 2018 mag innocent zich een B Corp noemen: een groeiende groep bedrijven die geloven in verantwoord ondernemen. Voordat je je een B Corp mag noemen, wordt ieder onderdeel van je onderneming onder de loep genomen. Je moet voldoen aan de hoogste standaarden op sociaal-maatschappelijk-, milieu- en duurzaamheidsvlak. Bij de eerste aanzet was innocent meteen gecertificeerd. Een belangrijk streven is om samen met 500 andere B Corp bedrijven in 2030 CO2-neutraal te zijn.

Op de website van innocent (knop onder) lees je wat het verder betekent om een B Corp te zijn.

Innocentdrinks