ABB gaat voor slimme en duurzame elektrificatie

De 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, hebben onder andere als doel om tegen 2030 armoede uit te bannen en iedereen te voorzien van schone energie. Hoe vertaalt ABB de inzet op SDG’s als ‘betaalbare en schone energie’ naar de praktijk? We spreken met verschillende experts van ABB en horen hoe de gekozen doelen worden uitgewerkt en vorm krijgen, onder andere in de productie van duurzame kabel- en lasdozen en het toekomstbestendig maken van de productiefaciliteit in Ede.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: ABB

Uit het brede spectrum van doelen koos ABB zeven doelstellingen, waar Specialist Smart Energy Solutions Giovanni Oorthuizen meer over weet: “We richten ons op deze zeven doelen en bewandelen daarin twee paden. Enerzijds zorgen we dat onze klanten onze slimme oplossingen en innovaties kunnen toepassen om te verduurzamen. Anderzijds nemen we zelf verantwoordelijkheid om onze bedrijfsvoering te verduurzamen op verschillende vlakken, waaronder circulariteit, energiebesparing en sociale duurzaamheid. Met onze innovaties kunnen we impact maken op verschillende vlakken en dat zie je terug in de diversiteit van de duurzaamheidsdoelen.”

Schone energie als fundament

De breedte die Oorthuizen noemt, zien we terug in de door ABB gekozen doelen: 11: duurzame steden en gemeenschappen; 9: industrie, innovatie en infrastructuur; 6: schoon water en sanitair; 12: verantwoorde consumptie en productie; 8: waardig werk en economische groei; 17: partnerschap om doelstellingen te bereiken; Laatstgenoemde doel staat in de kern van de overige doelen waar ABB zich op richt. Het belang van het doel is overduidelijk: het meest recente IPCC-rapport laat zien dat de temperatuur op aarde sneller stijgt dan verwacht. Dat betekent dat de bouw- en vastgoedsector moet versnellen om de CO2-uitstoot dichterbij het nulpunt te brengen. Die urgentie proeft Plant Manager Ali el-Abbassi ook: “Wij willen een emissievrije realiteit realiseren. Daar willen we niet langer mee wachten door vandaag al stappen zetten. In onze visie omschrijven we dat we ons inzetten voor een veilige, slimme en duurzame elektrificatie voor iedereen.”

Met innovatieve oplossingen als het ABB Ability-platform, een gebouwmanagementplatform, wordt het klanten eenvoudiger gemaakt om in te zetten op energiebesparing en een slim gebouwmanagement. Hiermee kunnen ze onder andere systemen verbinden en integreren, zodat alle data op één plek staat. Dat kan informatie zijn over de opwekking van duurzame energie, maar ook over de werking van systemen, om bijvoorbeeld predictive maintenance toe te passen. “We zetten innovatieve technieken en oplossingen in om doelen toegankelijk te maken voor onze partners en klanten”, vertelt Oorthuizen. Hij vindt dat ABB zelf niet kan achterblijven in verduurzaming en zelfs de plicht heeft om het goede voorbeeld te geven. “Het zou vreemd zijn om oplossingen aan te bieden waarmee we verduurzaming dichterbij brengen voor klanten, maar dit stokje zelf niet oppakken.”

Geen afval meer in 2030

Zo’n praktijkvertaling zien we onder andere terugkomen in de doelstelling van ABB om in 2030 zoveel mogelijk van de producten circulair te maken ‘Zero waste from operation’, oftewel geen afval meer dat ontstaat uit het fabricageproces. Een belangrijk streven, want de schaarste van grondstoffen komt steeds vaker in beeld. ‘Earth Overshoot Day’, de dag in het jaar waarop we evenveel grondstoffen gebruiken als de aarde tot dat moment kon produceren, komt steeds vroeger in het jaar.” Product Marketing Specialist Els van Maren hoe ABB inzet op dit thema: “80% van onze producten en oplossingen valt tegen 2030 onder onze circulariteitsaanpak. Een praktijkvoorbeeld van die aanpak is het gebruiken van gerecycled materiaal voor onze kabel- en lasdozen.”

Onderweg naar circulariteit

De duurzame kabel- en lasdozen vormen een eerste stap in de beweging naar een circulair proces. Uitdagingen schuilen onder andere in het enthousiast krijgen van installateurs. “Op dit moment zien we dat partijen die zich willen onderscheiden op het vlak van duurzaamheid de keuze maken voor deze circulaire producten. Dat moet uiteindelijk gemeengoed worden.

Daarom zorgen we onder andere voor meer bewustwording bij onze ketenpartners, zoals groothandelaren. Van belang is dat we daarbij de aansluiting vinden en onze visie en inzet op duurzaamheid laten passen in hun ambities en doelstellingen. Zij gaan het vervolgens ook naar voren brengen.”

Een volgende stap is om ook de andere innovaties en producten van ABB circulair te maken. “Daar heb je samenwerkingspartners voor nodig”, gaat van Maren verder. “Niet alleen installateurs die nadenken over mogelijkheden om elementen demontabel te maken, maar ook gebouweigenaren en leveranciers die nadenken over welke materialen je kunt terugnemen naar de productieketen na een bepaalde tijd. Soms zijn dat onderdelen of grondstoffen, maar het kan ook gaan om complete oplossingen. Met materialenpaspoorten proberen we te onderbouwen welke eigenschappen onze producten hebben. Daarnaast wordt de restwaarde van materialen en producten steeds belangrijker, om een circulaire businesscase interessant te maken voor onder andere leveranciers en bouwers.”

Practice what you preach

Naast de inzet op gerecycled materiaal en de circulaire aanpak voor producten zet ABB in op het verduurzamen van haar productielocaties. Zoals die in Ede, waar diverse verduurzamingsmaatregelen zijn getroffen. El-Abbassi weet welke dat zijn en welke impact ze maken: “Zo is het hele machinepark elektrisch en wordt het gevoed met de duurzame energie van zonnepanelen. We zetten ledverlichting in en gebruiken zelfrijdende elektrische heftrucks. Daarnaast wordt er robotisering toegepast met robots van ABB Robotics. We passen dus ook onze eigen producten toe in onze productielocatie. Daarnaast zetten we in op het op afstand bespreken en oplossen van problemen door onze technische dienst, met behulp van Virtual Reality (VR). Dat zorgt onder andere voor een verlaging van de CO2-uitstoot.”

Transparantie

Om de doelen versneld in te vullen ligt er nog een uitdaging bij het delen van kennis en het vergroten van bewustzijn. “Soms willen gebouweigenaren bijvoorbeeld een te grote stap maken, waarbij ze de ambitie uitspreken voor CO2- of energieneutraal, terwijl ze weinig inzicht over het gebouw en het energiesysteem hebben”, gaat Oorthuizen verder. “Weet waar je nu staat en ga stapsgewijs richting toekomstbestendigheid.”

Volgens Oorthuizen is het delen van kennis en de uitbreiding van partnerships een sleutel om op de juiste manier te verduurzamen. “Deel best practices en leermomenten met elkaar. Transparantie over wat je doet is niet alleen een belangrijke voorwaarde om verduurzaming op de juiste manier in te zetten, maar werkt ook als kernpijler om samenwerkingen en partnerships op te starten en te verbreden. Het is voor ons ook een reis en we zijn nog steeds onderweg. Dat betekent dat we niet alleen onze ideeën naar voren willen brengen, maar ook open staan voor andere visies. De uitnodiging om van gedachten te wisselen, die staat.”

De duurzaamheidsdoelen van ABB

Je leest meer over de Duurzaamheidsdoelen van ABB via deze link. Door op de schijf met Duurzaamheidsdoelen te klikken krijg je een ingezoomde versie van de doelen die ABB nastreeft. Ook krijg je meer informatie over de duurzaamheidsvisie en -strategie op deze plek.

Els van Maren

Giovanni Oorthuizen

Ali el Abassi