Volgende mijlpaal Net Zero: verplichte toepassing CO2-arm beton
Lizzy Butink heeft als manager Duurzaamheid binnen Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed BV de afgelopen tijd flink geknokt om de Net Zero-strategie hoog op de agenda te krijgen. Duurzaam Gebouwd krijgt van haar een update, dit keer over een kersverse mijlpaal: de verplichte toepassing van CO2-arm beton voor alle prefab casco’s van eengezinswoningen.
“Onze Net Zero-strategie is gelanceerd, met als doel de gehele CO2-uitstoot in 2030 te halveren ten opzichte van 2022. En vóór 2050 terug te brengen naar nul. De stip op de horizon is dus gezet, de routekaart staat. De organisatie is erop ingericht. Hierna begint het echte werk. We moeten versnellen op basis van onze routekaart. Die stelt hele duidelijke tijdslijnen en thema’s waarop we moeten focussen,” benadrukt ze.
Om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren zet Dura Vermeer in op duurzamere materiaal- en energieconceptkeuzes. Binnen de jaarlijks ingekochte materialen hebben staal, cement, glas, gips en beton de grootste negatieve impact, volgens de ontwikkelende bouwer. Laatstgenoemde materiaal is een van de meest gebruikte materialen in de bouwsector: mondiaal wordt ongeveer 5 tot 8 procent van de uitstoot van koolstofdioxide veroorzaakt door de productie van beton.
Des te groter is de impact die je kunt maken bij verduurzaming, zo argumenteert Lizzy: “We zien dat er meer en meer duurzamere materialen worden toegepast in onze projecten. Dat vind ik bijzonder gaaf. Maar we weten allemaal dat we nog sneller moeten, van ‘af en toe’ toewerken naar ‘nieuwe normen’. Om binnen Dura Vermeer de materialentransitie te versnellen, hebben we in 2023 onze organisatie zo ingericht dat we naast de verbeteringen in projecten, óók landelijk geldende beleidsafspraken maken qua materiaalkeuzes.”

Lizzy Butink, Duurzaam Gebouwd-expert en manager Duurzaamheid bij Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed: "We stoten ten opzichte van 2022 hierdoor ruim 1 miljoen kilo minder CO2 uit.”

Doorbraak Dat onderstreept Lizzy door een doorbraak naar voren te brengen: “De toepassing van CO2-arm beton in projecten is niet nieuw voor Dura Vermeer. Dat we nu voor het eerst een bedrijfsbrede minimumnorm hebben doorgevoerd, is dat wel. Alle eengezinswoningen die we met een geprefabriceerde casco bouwen, voeren we vanaf medio 2024 uit in CO2-arm beton. Per casco spreken we van een minimale CO2-reductie van 25 procent ten opzichte van 2022. We stoten ten opzichte van dit eerste meetpunt ruim 1 miljoen kilo minder CO2 uit. Dit staat gelijk aan de compensatie van 25.000 bomen per jaar, of 5.000 retourvluchten naar Parijs.” Lizzy illustreert de totstandkoming: “Dit voorstel kwam tot stand bij onze materiaaltafel voor beton, waar diverse gespecialiseerde collega’s aan deelnemen. Zij beoordeelden op voorwaarden als beschikbaarheid, prijs, slagingskans en reductiepotentieel of de verplichte toepassing van CO2-arm beton haalbaar was. Heel belangrijk daarbij was de nauwe samenwerking met onze betonpartners: Geelen Beton en Voorbij Prefab.” De kracht van focus
Het belang voor Dura Vermeer is duidelijk, zo vertelt Lizzy: “38 procent van de uitstoot van koolstofdioxide van de materialen die we toepassen komt van beton. Het belang van dit onderwerp verlangt van ons dat we met onze partners in gesprek blijven én intern stappen zetten. De uitbreiding van het team dat zich hiermee bezighoudt naar ondertussen al tien professionals laat zien dat het voor ons menens is. Zo is er ondertussen ook een duurzaamheidscontroller aangesloten, waardoor we nu net als euro’s ook CO2-uitstoot kunnen prognosticeren en rapporteren.”
Beeld via: Dura Vermeer, bron Joni Israeli**
Social Tipping-point
In een eerder artikel vertelde Lizzy over de complexiteit van Net Zero, waarvoor ze concreet handelingsperspectief als essentiële voorwaarde zag om dit te vereenvoudigen. “Dus: waarmee maken we echte impact en wat kun je vandaag al zelf oppakken? Mensen zien graag sprekende voorbeelden die een groot verschil maken.” Lizzy is in haar voormalige bestuursfunctie bij Rooftop Revolution geïnspireerd door het social tipping point-principe. Dat houdt in dat als de groep mensen die een nieuwe denkwijze omarmt groter en groter wordt, er op een gegeven moment een kantelpunt wordt bereikt [Rotmans en Social Tipping Point Coalitie, red.].
Er is een nieuwe, bijna onomkeerbare sociale norm ontstaan. Onderzoeken laten zien dat dit kantelpunt bij 25% ligt. Ze maakt dit concreet: “Als we het voor elkaar krijgen dat 25% van onze collega’s of 25% van de partijen binnen onze sector volgens Net Zero denkt en handelt, ontstaat er vanzelf een ‘nieuw normaal’ en is de transitie naar een CO2-neutrale gebouwde omgeving bijna niet meer te stoppen. Vergelijk het met hoe het ooit onvoorstelbaar was dat vrouwen stemrecht kregen, dat iedereen een mobiele telefoon had of dat roken niet meer stoer was.”
“In 2024 wil ik dat wij binnen Dura Vermeer het social tipping point bereikt hebben. Dat vraagt om cultuurverandering, je nek durven uitsteken en buiten de lijntjes kleuren. Het vraagt om duurzaam leiderschap én kracht op de uitvoering. Het is mijn persoonlijke missie om mensen te faciliteren in een duurzame keuze, door belemmeringen weg te nemen en elk succes te vieren.”
Je leest het volledige artikel over Net Zero en het belang social tipping-points in ons digimagazine.

CO2-arm beton wordt de standaard voor vastgoedontwikkelaars en bouwers. Verschillende partijen nemen het voortouw en ondertekenden een intentieverklaring, om de ommezwaai naar duurzame bouwmaterialen in te luiden.
Vastgoedontwikkelaars BPD (regio Noord-West), Achmea Real Estate, Synchroon en het Rijksvastgoedbedrijf en bouwers Dura Vermeer (Bouw en Vastgoed), BAM (Bouw en Techniek), Heijmans (Woningbouw en Utiliteitsbouw) en de TBI-ondernemingen (Koopmans Bouwgroep, ERA Contour, Hazenberg en J.P. van Eesteren) bouwen uitsluitend nog met CO2-arm beton. De partijen hebben gezamenlijk met het Betonakkoord een intentieverklaring uitgewerkt. Dinsdag 11 juni 2024 is de intentieverklaring ondertekend door de betrokken partijen, in het bijzijn van directeur-generaal Volkshuisvesting en Bouwen Chris Kuijpers.
De verklaring werd ondertekend op de PROVADA 2024. De vastgestelde CO2-waarden per kubieke meter beton die in het betonakkoord staan genoemd laten zien dat de lat hoog ligt. Jacqueline Cramer, voorzitter van het Betonakkoord, vult aan: “Deze intentieverklaring is een duidelijke boodschap naar de markt dat de verduurzaming van beton noodzakelijk en onontkoombaar is.”
Dit initiatief helpt de bouwsector om met een eenduidige onderbouwing te komen voor hun werkwijze en inkoopkeuzes. Het Betonakkoord constateert dat verduurzamen een drempel blijkt voor de betonindustrie. De vraag vanuit de vastgoedontwikkelaars lijkt tot op heden onvoldoende urgentie te geven en daarmee is de prikkel om te investeren beperkt. Het nieuwe akkoord moet hier verandering in brengen. Meer toelichting over de afspraken is te lezen in de intentieverklaring. Deze coalitie is de eerste in een reeks van coalities van vastgoedontwikkelaars op betongebied die de komende maanden wordt gelanceerd in de Grond-Weg en Waterbouw en Woning- en Utiliteitsbouw.