‘Toenemend aantal transformatieprojecten’

Met het nijpende woningtekort en de schreeuw om een hoger bouwtempo heeft de bouw- en vastgoedsector zijn werk klaarliggen voor de komende decennia. Kansen om die maatschappelijke vraagstukken in te vullen ziet Niels Vrijenhoek van Knauf zeker, onder andere bij het renoveren en transformeren van gebouwen naar toekomstbestendige woningen.

Als Market Manager Stuc & Gevel kent Vrijenhoek in het hele land initiatieven die hem positief stemmen. “We zien een stijgende lijn in het aantal transformatieprojecten, een belangrijke oplossing voor de woningnood.”

Een belangrijke stimulans is volgens hem de beschikbaarheid van duurzame oplossingen, die ook op esthetisch vlak het nodige bijdragen. “Bijvoorbeeld met onze Aquapanel systemen, vochtongevoelige en onbrandbare cementplaten die eenvoudig zijn te monteren, waarmee je een gebouw kunt optoppen.

Hiermee creëer je meer vierkante meters en daarmee maak je een project sneller rendabel. Door de naden af te voegen maak je de oplossing wind- en waterdicht en vervolgens kies je je afwerking, van steenstrips voor een bakstenen-look tot strak stucwerk. Hiermee zet je dus stappen op het vlak van duurzaamheid én uitstraling.”

Die twee kansen zijn onder andere van belang in de markt voor corporatiewoningen: met 2,4 miljoen woningen in de portefeuille is hier een forse en urgente verduurzamingsopgave te bespeuren. Bij renovatietrajecten moet 90% van de bewoners instemmen. “Dan wil je ervoor zorgen dat de uitstraling van de vernieuwde gebouwen goed op orde is. Woningcorporaties hebben vaak de wens om de vormgeving eigentijds te maken, maar wel met behoud van de geschiedenis en het gezicht van de wijk. Dan is het fijn om vrijheid te hebben in vormgeving, met een diversiteit aan denkrichtingen.” Die flexibiliteit is er vooral in een vroeg stadium van het bouwproces. Om die reden ziet Vrijenhoek vooral waarde in het vroeg aanschuiven in het proces en het leveren van maatwerk. “Niet één systeem is hetzelfde, dus we denken graag mee en adviseren over maatwerk. Zo kom je tot de best passende oplossing.”

Naar circulaire gevels

De uitdaging ziet Vrijenhoek nog in de inhaalslag die de bouw- en vastgoedsector. Er moeten 1.000 woningen per dag duurzaam worden. “Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt en daar zetten we zelf ook hoog op in. Onder andere in circulariteit zetten we stappen.” Hier lijken circulaire oplossingen voor de buitengevel relatief minder eenvoudig te realiseren dan binnen. “De gipsplaten van wandsystemen aan de binnenzijde van woningen zijn in essentie oneindig te hergebruiken. Mits je de spullen natuurlijk op de juiste manier behandelt en demonteert. Hier hebben we ons Hybride Circulaire Wandsysteem voor ontwikkeld. Voor de buitengevel ligt dat lastiger: je moet platen op de juiste manier en schoon van de gevel af kunnen krijgen. Het circulair inzetten van de buitengevel is zeker nog geen gelopen race. Met innovaties zoals complete systemen waarbij vooraf goed nagedacht is over hoe de systemen aan het einde van de levensduur van een gebouw weer dusdanig gedemonteerd kunnen worden dat ze goed hergebruikt kunnen worden, doen we ons best dit mogelijk te maken.”

Nul op de Meter met nieuw uiterlijk

Een voorbeeld van zo’n succesvolle uitwerking zien we in Groningen, bij de transformatie van een kantoorpand tot omvangrijke woningen. Eerst voldeed het gebouw niet meer aan de vragen van de huidige tijd, nu vult het de prangende woonbehoefte in. “Het kantoorpand werd omgevormd en twee verdiepingen werden opgetopt. We pasten houtskeletbouw (HSB) toe, afgewerkt met Knauf Aquapanel Cementboard Outdoor. Verder werd het hele pand gestuct. Dit is een mooi voorbeeld van hoe je een functieverandering doorvoert en de uitstraling van het pand behouden blijft. Sterker nog, de vormgeving wordt opgewaardeerd en eigentijds gemaakt.” Zo ook in Zoetermeer, in de Landenbuurt, waar bestaande woningen naar Nul op de Meter-niveau werden gebracht, mede dankzij Knauf Skin. “Om de woningen aardgasvrij en Nul op de Meter te maken, is een warme jas onontbeerlijk. Het buitengevelisolatiesysteem kan met een beperkte dikte hoge isolatiewaarden realiseren. Dat zorgt voor een belangrijke energetische stap. De roodbruine steenstrips en de crème sierpleister waarderen vervolgens het uiterlijk op.”