Prinsessesingel Venlo:

van kantoorpand naar studentenwoningen

Het voormalige kantoorpand van het UWV aan de Prinsessesingel in Venlo is volledig omgetoverd tot studio’s voor studenten, met het centrum van Venlo op loopafstand. Breman Utiliteit Zuid heeft in een jaar tijd een volledig renovatieproject opgeleverd. Vorig jaar juli zijn ze in opdracht van de Lebe Groep gestart.

Breman Utiliteit Zuid toverde een voormalig kantoorpand om tot 24 studentenstudio’s.

Van boven naar beneden

Het project is in drie fases uitgevoerd. Tijdens de eerste fase zijn ze aan de slag gegaan op de 3e en 2e verdieping. Op elke verdieping zijn 12 studentenstudio’s gerealiseerd. Breman Utiliteit Zuid heeft gezorgd voor de vuilwaterafvoeren, de waterleidingen en het sanitair. Van de bestaande radiatoren hebben ze de kranen vervangen door thermostaatkranen en de voetventielen vervangen. Onderaannemer Bo-Air heeft gezorgd voor zowel de luchttoevoer als -afvoer. Voor de opwekking van het warmwater is er gekozen voor een horizontale boiler boven het plafond van de badkamer van elke studio. Zo heeft elke studio dus een eigen voorziening, zonder dat dit ruimte inneemt. Slim opgelost.

Roger Goertz, projectleider bij Breman

Het pand is volledig verduurzaamd door onder andere nieuwe wandketels, wtw-units en een warmtepomp.

Enorme joekel

Hierna was de technische ruimte aan de beurt: fase twee. De oude cv-ketels zijn vervangen door twee wandketels, inclusief een nieuwe verdeler die op locatie is gebouwd. De bestaande luchtbehandelingskast is vervangen door twee wtw-units geleverd door Western, beide energiezuiniger dan het oorspronkelijke apparaat..

De bestaande koelmachine is afgetapt en vervangen door een energiezuinige warmtepomp, ook geleverd door Western. A&S System Integrators heeft de hele meet- en regeltechniek verzorgd.

“Door de nieuwe regelkast wordt de installatie in ieder jaargetijde op de meest energiezuinige manier aangestuurd”, weet Roger Goertz, projectleider vanuit Breman voor de transformatie. “Het type gebruiker is gewijzigd van een kantoormedewerker naar huurder. Hierdoor is er gekozen voor een individuele warmwatervoorziening per wooneenheid. Het comfort voor de huurder is daardoor maximaal door de eigen warmwatervoorziening en voor gekoelde of verwarmde inblaaslucht.” De laatste fase is inmiddels ook gereed: op de begane grond is de basisventilatie aangebracht voor de horeca. De rest wordt verbouwd als er een nieuwe huurder is.

Trots

“We hebben de hele technische ruimte opnieuw opgebouwd”, zegt Goertz. “Nu extra duurzaam. Op de eerste verdieping zijn nu ook 12 studentenstudio’s gerealiseerd, volgens hetzelfde principe als de eerste fase. De begane grond is aangepakt op cv- en luchtzijdig gebied. De radiatoren zijn voorzien van nieuwe thermostaatkranen en de bestaande luchtkanalen en roosters zijn vervangen door nieuwe. Wat er met de begane grond gaat gebeuren, weten we nog niet, maar zeer waarschijnlijk mogen we die ook netjes afronden voor de nieuwe horecaondernemer.” Goertz is met recht trots op het resultaat en verwacht nog wel meer te gaan doen voor opdrachtgever Lebe Groep.