DWA

Zo realiseer je een inclusief binnenklimaat

Eneco

Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en uitdagingen gebiedsontwikkeling

Renson

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Gebouwen ‘volgen’ de ontwikkelingen in de maatschappij. Als de wensen van gebouwgebruikers wijzigen, passen we gebouwen daarop aan. Maar hoe zit het met het binnenklimaat in kantoorgebouwen? De richtlijnen voor thermisch comfort zijn de afgelopen twintig jaar nauwelijks veranderd. En dat terwijl het type mensen dat zich vandaag de dag in kantoorgebouwen bevindt, verschilt met de gemiddelde kantoormedewerker van zo’n dertig jaar geleden.

Een succesvolle gebiedsontwikkeling gaat om meer dan alleen een toekomstbestendig energiesysteem dat aan behoeften voor warmte en koude kan voldoen. Lagere woonlasten voor eindgebruikers, en leveringszekerheid en betaalbaarheid voor projectpartners die hun nek uitsteken, zijn belangrijke pijlers om een project tot wasdom te brengen. Die inzichten kwamen naar voren tijdens Eneco’s Warmte en Koeling event. Tom Jessen, onder andere bekend van RTL en BNR Nieuwsradio, zorgde voor verdieping en verscherping.

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties om een combinatie van ingrepen vragen: niet alleen isoleren, maar ook energiezuinig verwarmen en ventileren. Met het juiste, vraaggestuurde, centrale ventilatiesysteem combineer je die opgaven en zorg je voor een gezond binnenklimaat voor bewoners. Dat blijkt uit een praktijkcasus van Renson bij de renovatie van een ééngezinswoning uit 2002 in het Belgische Ophain.