Knauf

Praktijkonderzoek exoskelet: minder pijn en vermoeidheid bij het stukadoren

Signify

De impact van goed verlichte werkplekken: ‘Geen middagdipjes meer’

Comforest

Opschalen verduurzaming geen utopie: ‘Alle kantoren duurzaam en gezond!’

Het vak stukadoor staat bekend als een zwaar beroep, waar overbelasting van spieren een serieus risico vormt. Een arm-ondersteunend exoskelet verlaagt de spieractiviteit rond de schouder tot 40 procent en kan de belasting bij onder andere stucwerk aan het plafond sterk verminderen. Die bewijslast blijkt uit een test van onderzoeksbureau TNO, samen met de partners Knauf en de Nederlandse Ondernemingsvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA).

Een goed verlichte werkplek kan het verschil betekenen tussen energieke, goedgemutste medewerkers en een team dat iedere dag minstens een aantal dipjes meemaakt. In het uiterste geval verstoren donkere ruimtes ons bioritme, voelen we ons er minder gezond door en worden we er zelfs ziek van. Natuurlijk daglicht is nu nog geen gemeengoed in kantoren, maar er zijn meer dan genoeg redenen én oplossingen om een nieuwe standaard neer te zetten.

Versnelling en opschaling: twee elementen die als essentieel worden bestempeld om de achterstand op de klimaatdoelstellingen van Parijs in te lopen. Innovatieve verduurzamingsconcepten helpen om die broodnodige snelheid te halen en voor de woningbouw is er inmiddels genoeg keuze in oplossingen. Voor de utiliteit ligt dat anders, maar met de concepten van Comforest zijn wel degelijk stappen te maken.