Holikiday zorgt voor betaalbaar wonen en zorgverlening in de buurt
De urgentie om wonen en zorg voor (dementerende) ouderen ingrijpend te veranderen is groot en voelbaar. Nieuwe woonzorgvormen zijn hard nodig. Dit vraagt om actie vanuit gemeentes, woningcorporaties, zorgcorporaties en regionale publieke en private partijen. Inmiddels zijn er duidelijke doelen gesteld om de verpleegzorgcapaciteit te vergroten. Hard nodig, vinden ook sociaal ondernemers Henk Verheesen, Joop Petit en Paul Rinkens. Samen zijn zij de grondleggers van Holikiday, waarmee ze betaalbare huurwoningen realiseren voor ouderen met een WLZ indicatie.
‘Thuis heb je nodig voor geluk’
Verheesen, Petit en Rinkens zijn gedreven ondernemers die naar eigen zeggen met name een thuis willen realiseren. Want: ‘een thuis heb je nodig voor geluk’. De drie ondernemers hebben allemaal een andere expertise. Rinkens heeft een achtergrond in de hotellerie, waar hij bijdroeg aan het bouwen en exploiteren van hotels. Verheesen heeft lang in de (ouderen)zorg gewerkt en Petit is architect. Toen de wegen van de ondernemers elkaar kruisten, bleken ze dezelfde drive te hebben om de woonsituatie voor ouderen die zorg nodig hebben, te veranderen. Bij de meeste zorginstellingen wordt nooit gevraagd waaraan de bewoners zelf behoefte hebben. Rinkens: “Dit is in de hotellerie volledig omgekeerd. De gasten bepalen. En dat is ook het uitgangspunt waar we bij Holikiday vanuit gaan: de mens staat centraal.”
Van links naar rechts: Paul Rinkens, Joop Petit en Henk Verheesen.
Samenwerking
Een Holikiday-locatie komt niet vanzelf tot stand. “We werken samen met vaste architecten en technische adviesbureaus. De ruwbouw en installaties worden ook uitgevoerd door vaste partijen. En alle andere bouwwerkzaamheden worden in afspraak met kleinere aannemers gedaan”, licht Petit toe.
Betaalbaar wonen in eigen omgeving
Op de locaties die Holikiday realiseert, ligt de hoofdfocus op vrijheid, aandacht en betaalbaarheid voor ouderen met een kleine portemonnee. “Met alleen een AOW-uitkering kun je al in een Holikiday-woning wonen”, vertelt Verheesen. Petit: “We vinden het belangrijk dat mensen die niet meer thuis kunnen wonen nog wel in hun eigen omgeving kunnen blijven.” Daarom staan de locaties van Holikiday in een dorp of wijk waar de bewoners voorheen ook al woonden. Zo kunnen ze verbonden blijven met hun vertrouwde en sociale omgeving. “We vinden het belangrijk dat leeftijdsgenoten in de buurt wonen en voorzieningen dichtbij zijn, zoals de supermarkt en de bakker.” Holikiday zorgt niet alleen voor een fijne woonomgeving voor ouderen, maar draagt ook bij aan het oplossen van het huizentekort voor jonge starters. Doordat de kwetsbare ouderen hun gezinswoningen verlaten, komen deze huizen vrij op de woningmarkt. Er ontstaat een doorstroming aan de ‘onderkant’ die ruimte biedt aan starters en jongeren.
900 woningen in 2029
“Momenteel heeft Holikiday twee locaties”, vertelt Rinkens. “In Klimmen en Heusden staan twee complexen waarbij er 24 uur per dag zorg aanwezig is voor de bewoners.” De doelstelling van de drie mannen is om in 2029 900 woningen te hebben gerealiseerd. Momenteel worden er nog drie locaties gebouwd en zijn er nog twee locaties in de opstartfase. Ook is de ontwikkeling voor vijf locaties in 2023 in volle gang. “En meer dan vijftien locaties staan gereed om in potentie ontwikkeld te worden”, vertellen de mannen trots.
Verheesen, Rinkens en Petit vinden het belangrijk dat ouderen naast betaalbaar kunnen wonen, ook de ruimte hebben. Elke Holikiday-locatie beschikt daarom over appartementen van 76m2 waar de bewoners zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast zijn er ook een gemeenschappelijke ruimte waar de bewoners kunnen samenkomen, een tuin en genoeg parkeerplekken.
“De gebouwen die we neerzetten zijn modulair allemaal hetzelfde: drie lagen van elk negen eenheden. Dit model willen we op zoveel mogelijk plaatsen neerzetten”, vertelt Verheesen. “Met slimme bouwtechnieken en dezelfde bouwopzet bij elk complex houden we samen met vaste partners de ontwikkel- en realisatiekosten in de hand, waardoor de huur betaalbaar blijft”, legt Petit uit. Aan de toekomst is ook gedacht. De woningen worden dusdanig ontwikkeld dat ze in de toekomst eventueel ook kunnen worden gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als starterswoningen.
Samenwerking
Een Holikiday-locatie komt niet vanzelf tot stand. “We werken samen met vaste architecten en technische adviesbureaus. De ruwbouw en installaties worden ook uitgevoerd door vaste partijen. En alle andere bouwwerkzaamheden worden in afspraak met kleinere aannemers gedaan”, licht Petit toe.
Daarnaast beleggen zowel private als publieke partijen ook in het project: van woningcorporaties tot strategische partners. Verheesen merkte vanuit zijn ervaring in de (ouderen)zorg dat door de administratieve last de daadwerkelijke zorg steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. “Dit heeft zeker bij dementerende ouderen een grote invloed op hun kwaliteit van leven. Wij willen dat veranderen door de zorg die we in de wooncomplexen verlenen uit te besteden aan Het Andere Wonen. In onze complexen wonen zorgondernemers van Het Andere Wonen die samen met een lokaal team zorg verlenen.” Via het Persoons Gebonden Budget wordt de zorg voor de bewoners gefinancierd. Deze inkomsten zijn voor de zorgondernemer. “Daarnaast kunnen de bewoners tegen een betaalbare eigen bijdrage nog andere diensten afnemen zoals eten, drinken en wasverzorging. De zorgondernemer verdient niet aan het vastgoed.” De bewoners hebben daarnaast recht op huurtoeslag.
Bel Henk!
Op de vraag of de drie ondernemers nog tips hebben voor hun collega ondernemers, roepen Petit en Rinkens lachend in koor: “Bel Henk!” Ze zijn het erover eens dat hoe meer ‘Holikidaytjes’ er ontstaan, hoe beter dat is voor de samenleving. “We hebben het concept wel bedacht, maar het is niet van ons. Er zijn in Nederland 5000 Holikiday-gebouwen nodig en dat gaan we met z’n drieën niet redden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”, besluit Rinkens.
Benieuwd geworden naar het realiseren van kleinschalige en innovatieve woon(zorg)vormen voor 55-plussers? à hier liever van maken: Op de pagina Ondernemen in kleinschalige woonprojecten kunnen geïnteresseerden meer lezen over het ontwikkelen van deze woningen, wat hierbij komt kijken en welke financiële ondersteuning er is vanuit de overheid.
Subsidie
Voor de realisatie van hun woonprojecten maakt Holikiday gebruik van de subsidie van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Hiermee kan de haalbaarheid van de plannen voor nieuw te realiseren kleinschalige en innovatieve woon(zorg)vormen voor 55-plussers onderzocht worden. Deze stap is erg belangrijk, omdat het de uitvoerbaarheid van de bouw van een project goed in beeld brengt.
Met de financiële ondersteuning van de subsidie van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) kun je, als je een locatie hebt, de haalbaarheid van je project grondig laten onderzoeken door een gespecialiseerd bureau. Deze stap is belangrijk, omdat het de uitvoerbaarheid van het project op orde brengt. Aanvragen voor deze regeling kunnen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) worden ingediend.