Heembouw ontwerpt en bouwt duurzaam en gezond gebouw voor damesmodebedrijf Studio Anneloes
Op Business Park Amsterdam Osdorp verrees de nieuwe huisvesting van damesmodebedrijf Studio Anneloes. Het ontwerp van Heembouw gaf veel ruimte aan duurzaamheid, een van de kernwaarden van het modebedrijf. Dat werd vertaald in onder andere de toepassing van circulair beton en een biobased gevel, gemaakt van houtskeletbouw en houtcomposiet. We horen van Jan-Willem van Loon van Studio Anneloes hoe het ontwerp en de realisatie van het duurzame en gezonde gebouw tot stand kwam, in nauwe samenwerking met Heembouw.
Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Studio Anneloes/Heembouw
Eerst blikken we met Van Loon terug op 2006: “Toen we Studio Anneloes oprichtten, zagen we in de retailsector kansen om op korte termijn in te gaan op marktvragen. Er was behoefte aan bezoekersstromen in de winkels én een service rondom het kledingaanbod. We dachten niet langer in modeseizoenen, maar zorgden wekelijks voor vernieuwing. De beleving van het merk werd belangrijker en daarom wilden we een showroom opzetten om met hoge frequentie retailpartners te ontvangen. In het gebouw op het World Fashion Centre groeiden we ondertussen uit onze jas en kregen we de kans om op het Business Park Amsterdam Osdorp een nieuw gebouw te creëren.”
Milieu-impact minimaliseren
Bij het ontwerp en de realisatie van het nieuwe en gezonde gebouw werd goed rekening gehouden met de kernwaardes van Studio Anneloes: aandacht, autonoom, plezier, innovatief, verantwoordelijk en creatief. Jan-Willem van Loon: “Duurzaamheid past voor ons onder het kopje ‘verantwoordelijk’. We leunden op de expertise van Heembouw om duurzame keuzes te maken om die waardes in te vullen en vonden zo een waardevolle procesbouwer, met een diversiteit aan disciplines in huis, waaronder een eigen architectenbureau. De impact die we op duurzaamheid willen maken is onder andere het minimaliseren van de milieu-impact van ons gebouw.”
Ontdek de nieuwe huisvesting van Studio Anneloes in deze video van Heembouw.
Durk van Loon over de duurzaamheidsmaatregelen:
“De gevel is gemaakt van houtskeletbouw met Neolife, een houtcomposiet dat voor 92% uit hout bestaat en volledig recyclebaar is. Ook hebben we circulair beton toegepast; door cement te hergebruiken hebben we zeker 50 procent minder CO2-uitstoot geproduceerd.”
Circulair en energieneutraal
Zo werd onder andere circulair beton toegepast, hergebruikt cement dat 50% minder schadelijke broeikasgassen uitstoot dan de reguliere variant. Durk van Loon, directeur Heembouw Kantoren, weet meer over de getroffen duurzaamheidsmaatregelen en vult aan: “In het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid en welzijn. De gevel is gemaakt van houtskeletbouw met Neolife, een houtcomposiet dat voor 92% uit hout bestaat en volledig recyclebaar is. Daarnaast is het gebouw energieneutraal dankzij de opbrengst van de pv-panelen. Een Warmte Koude Opslag zorgt voor warmte en koude en regenwater wordt op de kavel vastgehouden dankzij halfopen bestrating. En de laadpalen op de parkeerplaats zorgen ervoor dat elektrische auto’s altijd klaar zijn voor een vervolgrit.”
Waarde van gezond gebouw
Ook werd aandacht besteed aan de gezondheidselementen van het gebouw, om de kernwaarde ‘plezier’ in te vullen. Jan-Willem van Loon: “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers gezond en met plezier hun werk doen en zich fijn voelen in het gebouw. Daarom moet er altijd sprake zijn van een gezond binnenklimaat.” Een fijne plek om te werken met voldoende frisse lucht en daglicht levert een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de gebruikers. Eerder wezen onderzoeken van de World Green Building Council al uit dat er een relatie is tussen een gebouw dat aantoonbaar gezond is en een stijging van arbeidsproductiviteit en verlaging van ziekteverzuim.
Hoe bereik je dan dit gezonde binnenklimaat? Hier zijn onder andere de factoren temperatuur, akoestiek, licht, luchtvochtigheid en een lage CO2-waarde essentieel. Jan-Willem van Loon: “Daar spelen we met dit gebouw op in. Zo heeft iedere ruimte een sensor die de hoeveelheid CO2 meet. Daarnaast kozen we voor veel lichtinval, maar wel met zonweringssystemen die eventueel kunnen dempen, om de temperatuur op orde te houden. We ventileren meer dan gebruikelijk, voor een fijn binnenklimaat met voldoende verse lucht.”
Jan-Willem van Loon over de nieuwe huisvesting:
“Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers gezond en met plezier hun werk doen en zich fijn voelen in het gebouw. Daarom moet er sprake zijn van een gezond binnenklimaat.”
Gezonde leefomgeving
Niet alleen het gebouw zorgt voor een fijne en gezonde leefomgeving: de binding met de omgeving is minstens zo belangrijk. Jan-Willem van Loon: “We zitten op een soort eiland in een voormalig natuurgebied. We hebben fazanten en konijnen die door de tuin lopen. Vanaf de werkplekken is er veel uitzicht hierop en medewerkers maken er graag een wandeling. We besteden extra aandacht aan het behoud van ecosystemen in het landschapsontwerp en zijn ervan overtuigd dat gezondheid niet ophoudt bij het gebouw. Ook de omgeving levert hieraan een belangrijke bijdrage. We zijn te gast in het huis van de natuur en willen waarde toevoegen.”
Impact coronaperiode
Het ontwerp voor het nieuwe gebouw van Studio Anneloes werd aangepast toen de coronacrisis uitbrak en plannen in de ijskast terechtkwamen. Jan-Willem van Loon: “Er waren een heleboel onzekerheden. Gelukkig ging de verkoop van ons merk door, dankzij e-commerce. De meeste retailers hadden de transitie naar digitalisering en automatisering al achter de rug. Hoewel het dus business-as-usual was wat betreft de omzet, keken we kritisch naar het bestaande ontwerp en zorgden we voor aanpassingen. Zo oordeelden we dat de logistieke ruimte meer omvang verdiende en de showroomruimte juist iets kon worden verkleind. Dankzij flexibiliteit van onze projectpartners hebben we het ontwerp kunnen wijzigen.”