Succesvolle renovatie naar gasloos en gezond

Alfa-college

‘Een toekomstbestendige en moderne onderwijsvoorziening’. Dat was het uitgangspunt van een revitalisatie van het Alfa-college in Hoogeveen, dat na de ingreep geen gebruik meer maakt van gas.

Het schoolgebouw aan de Voltastraat moet een ontmoetingsplek vormen voor studenten, medewerkers, bedrijven en gasten. ‘Leren, werken en ontmoeten moeten centraal staan in een professionele, zakelijke en comfortabele omgeving’, zo omschrijft de school het streefbeeld. Omdat de huisvesting hier niet meer aan voldeed, werd ingezet op een grondige renovatie.

Betrokken bij de revitalisatie van het gebouw zijn Ten Kate Installatie-techniek en Nijburg Industry Group. Bijzonder aan het project is dat de complete engineering in eigen beheer was. Er is sprake van een diversiteit aan materiaal dat geleverd en gemonteerd werd, van luchtbehandelingskast tot en met het rooster.

In het kader van de toekomstbestendigheid en het invullen van de energietransitie was het ontwerp gasloos. De luchtbehandelingskast is voorzien van een warmtewiel met een zeer hoog rendement en een relatief kleine elektrische verwarmer. De toegepaste installatie is geschikt voor gebouwen waar de interne belasting per ruimte en moment verschilt en dat past bij bijvoorbeeld schoolgebouwen.

Ook zijn verbeteringen doorgevoerd op het vlak van gezondheid. Zo wordt de luchtkwaliteit per ruimte gemeten en op basis van deze data openen en sluiten de variabele volumeregelaars. Daarmee ‘weet’ het systeem wanneer er behoefte is aan frisse lucht. Doordat er meer of minder lucht naar binnen wordt gebracht, bespaar je energie ten opzichte van installaties die constant een luchtvolume aantrekken. Een bijkomend voordeel is volgens Nijburg dat de hoofdkanalen kleiner kunnen worden gedimensioneerd.

Wil je meer informatie over de werking van luchtbehandelingskasten? Op de website van Solid Air, onderdeel van Nijburg kom je er onder andere achter welke plug & play-oplossingen zij in huis hebben.

In deze video komen onder andere projectleider Ronald Vinke en engineer Jasper Niehof van Nijburg Industry Group aan het woord. Je ziet de installaties aan het werk en hoe de duurzame energie wordt opgewekt.