Frisse Scholen klasse B mét koeling voor OBS de Zandplaat
In het Groningse dorpje ’t Zand staat OBS de Zandplaat, een nieuw schoolgebouw met vier lokalen. Uitgangspunten voor het duurzame onderwijsgebouw waren aardbevingsbestendigheid, geen gebruik van gas en een gezond binnenklimaat.
Beeld: Klimaatgroep Holland
’t Zand maakt onderdeel uit van de cluster Netwerkschool Loppersum Oost, met daarnaast nog basisscholen in de dorpen Westeremden en Zeerijp. De gebouwen in laatstgenoemde dorpen werden versterkt en verduurzaamd en in ’t Zand werd een nieuwe, gezonde school gebouwd. Projectleider Jaap Siertsema van Borgtechniek vertelt over de wensen voor de Zandplaat vanuit de opdrachtgever: “Oorspronkelijk was de uitvraag voor Frisse Scholen klasse B zonder koeling, met een decentrale oplossing voor de warmtepompen. Decentraal betekent dat er negen units op het dak zouden komen. Dat werd wat veel en was niet handig op het vlak van onderhoud.”
Tóch koeling Hoewel de uitvraag zonder koeling was, werd uiteindelijk besloten om dit alsnog toe te voegen bij de verduurzaming. Klimaatgroep Holland leverde twee Mitsubishi Ecodan lucht-waterwarmtepompen met een 500 liter boilervat voor verwarmen én koelen.
“Het tapwater wordt verwarmd door elektrische boilers. De 69 zonnepanelen op het dak leveren bij elkaar bijna 22 kilowattpiek. De niet gevraagde koeling was met dit concept eenvoudig toe te voegen. Een kleine investering met grote gevolgen voor het comfortniveau op warme dagen.”
Frisse lucht, zonwering en dimverlichting
De Zandplaat heeft vier lokalen, waarvan drie voor dubbele groepen met basisonderwijs en een peuterspeelzaal. Siertsema: “In elk lokaal zijn in de plafonds compacte units geplaatst die vanuit de centrale warmtepompinstallatie worden voorzien van warmte of koeling. In verband met corona zijn de instellingen aangepast: het systeem ventileert op basis van aanwezigheid, ook als er één persoon aanwezig is. De zonwering met elektrische screens en de verlichting zijn ook aangesloten op de centrale besturing. Via een touchscreen bedieningspaneel kan de leerkracht het binnenklimaat regelen, de zonwering bedienen en de verlichting plaatselijk dimmen.”
De juiste keuze
De installaties werden uitgevoerd volgens het Scholen°Concept, een alles-in-één klimaatsysteem, gecombineerd met de warmtepompinstallatie. Er is een continue meting van CO2, zodat het binnenklimaat in elk van de ruimtes optimaal is. Volgens Annemarie Niehuis, directeur van de Netwerkschool, was dit de juiste keuze: “De twee gerenoveerde scholen hebben hetzelfde installatiesysteem, maar zonder de koeling. Dat is wel een enorme verbetering met de oude situatie. Maar op dagen dat het overdag boven de 30 graden en ’s nachts 21 is, kun je in die scholen niet fatsoenlijk lesgeven. Ik ben heel blij dat we het met de nieuwbouw in een keer goed hebben gedaan.”
Wat is het Scholen°Concept?
Het Scholen°Concept is een klimaatbeheersingssysteem dat samen met het onderwijs is ontwikkeld. In ieder lokaal zorgt het Scholen°Concept voor goede ventilatie en een juiste temperatuur met een eigen alles-in-één-unit. Deze unit ventileert, verwarmt, koelt en regelt verlichting en zonwering. Het systeem is volautomatisch, energiezuinig en betaalbaar.
Op de website van Klimaatgroep Holland maak je kennis de nieuwste unit van het Scholen°Concept, de CP 14.30 i-WTW. Over deze innovatie vertelt Klimaatgroep Holland het volgende: ‘We willen met nieuwe technieken de toekomst in gaan, waarbij de pijlers circulariteit, energieverbruik en luchthygiëne een grote rol spelen. Dit heeft geresulteerd in de nieuwe Comfort˚Plus unit met intelligente warmteterugwinning en 100% gescheiden luchtstromen. Deze uitbreiding op ons bestaande aanbod zorgt ervoor dat we nu elk type schoolgebouw kunnen voorzien van energiezuinige klimaatbeheersing: van klein tot groot, van bestaande tot nieuwbouw en van decentrale installatie tot een centraal systeem.’