De nieuwste smart technieken voor gezondheid en comfort
De façade van het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Danone (foto: Sebastian van Damme).
Met de focus op duurzaamheid, gezondheid en een comfortabele werkomgeving droeg Roodenburg op veel fronten bij aan de realisatie van het Nederlandse hoofdkantoor van Danone.
Het door zuivelgigant Danone betrokken kantoor in Hoofddorp is ontwikkeld door RED Company naar een ontwerp van architect Powerhouse Company. Bij de bouwwerkzaamheden op het kantorenpark Beukenhorst-Zuid was Roodenburg verantwoordelijk voor de WKO-installatie en de werktuigkundige, sanitaire, sprinkler- en elektrotechnische installaties. Alle inspanningen waren niet voor niets, want het is de verwachting dat het Danone-pand - inmiddels een jaar in gebruik - in april de Well Gold en LEED Gold certificering behaalt. Hiermee is het gebouw bijna geheel zelfvoorzienend en daarmee zo goed als energieneutraal.
Labels
Er was eens tijd dat er nog helemaal geen duurzaamheidslabels waren en dat herinnert Tom Boekhout, namens Roodenburg de technisch verantwoordelijke voor het project, zich nog goed. “We bouwden in alle panden in feite maar één soort installatie. De afgelopen tien jaar is het echter heel hard gegaan met alle veranderingen. De eisen aan installaties werden veel hoger en er werden diverse duurzaamheidslabels in het leven geroepen.” Het pand van Danone bestaat uit kantoren, vergaderruimten, focusruimten, een fitnessruimte, een restaurant, een keuken en een atrium. Boekhout: “Danone wilde een duurzaam en gezond gebouw realiseren met aandacht voor mens en milieu. Om dit te borgen ging men uit van de duurzaamheids-labels LEED Gold en WELL Gold. Opdrachtgever RED Company wilde er bovendien een smart building van maken, met een slim regelsysteem dat verder gaat dan alleen het regelen van de temperatuur.”
Er wordt in Hoofddorp gewerkt met het bGrid systeem, een separate regelinstallatie die is gekoppeld aan de installatie van Roodenburg. Met het bGrid-programma is het gebouw echt smart geworden.
Naast aanwezigheidssensoren voor de weergave van de bezetting, het aansturen van de verlichting en de daglichtregeling nabij gevels, zijn er ook CO2-sensoren in de vergaderruimten voor het aansturen van de ventilatie. Boekhout: “Door de weergave van het aantal mensen dat er binnen is en waar het druk is in het gebouw, kom je ook te weten waar je heen kunt voor een beschikbare werkplek. Het is een echt smart systeem waarmee je heel veel kunt bereiken, afhankelijk van wat de gebruiker eruit haalt. Door de koppeling met ons systeem is alles individueel bedienbaar, van de gewenste ruimtetemperatuur tot en met de sterkte en de kleur van de verlichting. En dat alles met een app op je telefoon en niet met een kastje aan de muur.”
''Door het WELL-certificaat is er veel gedaan, dat normaal achterwege blijft''
Gezond gebouw
“Al met al”, vervolgt Boekhout, “was het een behoorlijke inspanning om aan alle wensen en eisen te kunnen voldoen. Zeker gezien de beschikbare bouwtijd en de toepassing van de nieuwste technieken. Samen met onze partners hebben we het wel voor elkaar gekregen. Hierdoor is een installatie gerealiseerd die duurzaam is in het kader van energieverbruik en de toepassing van materialen, en die ook zorgdraagt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.”
Namens Danone is Rob van der Marel als technische man betrokken bij de ingebruikname van de installatie en hij benoemt dat er nog fine tuning noodzakelijk is om de volledige potentie uit het smart building-principe te laten komen. In het gebouw is ruimte voor zevenhonderd werknemers, maar het staat nagenoeg leeg, hierdoor zijn er nog geen echte ervaringen opgedaan met de functionaliteit van het smart building systeem.
Volgens Van der Marel is niet op alle fronten uitgekomen, wat hij van het smart building systeem verwachtte. “Het nieuwste van het nieuwste vergt nog wat inrichting van zowel het smart building systeem als de bijhorende app.” “De inrichting van een dergelijk smart building systeem vergt op voorhand een goede afstemming en uitwerking”, aldus Boekhout. “Zeker als er een uitdagende planning is voor de realisatie van het project.”
“Door het WELL-certificaat”, vervolgt Boekhout, “is er verder veel gedaan dat normaal achterwege blijft. Waar LEED zich meer richt op het duurzaamheidsaspect, is WELL gericht op het welzijn van de mens. Denk aan de drinkwatertappunten, de aanwezigheid van een restaurant, de nabijheid van openbaar vervoer tot aan een in het atrium gerealiseerde, ruim vier meter hoge groene wand.”
Tom Boekhout (Roodenburg): “De installatie is zo opgebouwd dat er relatief weinig onderhoud nodig is.”
Corona
Hoe gaat Roodenburg in het licht van de coronapandemie om met de ventilatie? Boekhout: “De ventilatie is in dit gebouw zelfregelend en de luchthoeveelheden zijn afhankelijk van het gebruik en de bezetting van het gebouw. Door corona werken er momenteel veel mensen vanuit huis. De onderbezetting in het pand is normaal gesproken gunstig voor de installatie en vooral voor het energieverbruik. Je hoeft dan minder te doen qua ventilatie, verwarming en koeling. Door covid-19 wordt er echter niet minder geventileerd, maar wordt de ventilatie juist hierdoor op de maximale stand gezet. We blazen dus met maximum debiet verse lucht van buiten naar binnen.
Onze installatie zorgt ervoor dat het comfort, ongeacht de luchtdebieten, altijd hetzelfde is. De werking en alle roosters zijn daarvoor geschikt, dus je voelt geen verschil.”
Roodenburg verzorgt in het pand in Hoofddorp ook het reguliere onderhoud. Bij eventuele afwijkingen of storingen zorgt het smart building gebouwbeheersysteem voor meldingen aan Roodenburg. “De installatie is echter zo opgebouwd”, besluit Boekhout, “dat er relatief weinig onderhoud nodig is.” Daarnaast let het bedrijf ook op de balans van de WKO-installatie.
Tom Boekhout: “Onze installatie zorgt ervoor dat het comfort, ongeacht de luchtdebieten, altijd hetzelfde is.”