Adiabatische bevochtiging voor zorgvastgoed: kans?

Hoe kun je zorgvastgoed gezonder maken zonder hoge energielasten te veroorzaken? Die uitdaging werd aangegrepen door De Groot Installatie Groep samen met STULZ. Zij zorgden voor een oplossing voor het binnenklimaat van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft, in de vorm van een adiabatisch bevochtigingssysteem.

Een nieuw complex van het Reinier van de Graaf ziekenhuis had een uitdaging: de ruimtes moesten nauwkeurig bevochtigd worden. Een droge lucht heeft een aantal nadelen. Zo neemt het transport van virussen in de lucht toe op het moment dat de lucht te droog is en droge lucht kan gezondheidsklachten als hoofdpijn en tranende ogen veroorzaken. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.

De oplossing mocht geen hoge energievraag hebben en moest voldoen aan de hygiënische voorschriften die gelden voor ziekenhuizen. De Groot Installatiegroep werkt als full service bedrijf aan op maat gemaakte oplossingen in ontwerp, installatie en onderhoud en ging samen met STULZ aan de slag om invulling te geven aan de wensen.

Veiligheid

Ze kozen voor de CAREL humiFog, een compleet en frequentiegeregeld hogedruk adiabatisch bevochtigingssysteem. Het systeem is hygiënisch veilig, zonder dat er extra maatregelen aan te pas komen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van biocides of andere chemicaliën. De oplossing werd eenvoudig geïnstalleerd door een op maat gemaakt vernevelrek en is te integreren met het gebouwbeheersysteem.

Gezond en duurzaam

Om de hygiëne te waarborgen beschikt de humiFog over automatische spoel- en leegloopcycli. Verder zorgt de frequentieregelaar voor een nauwkeurige regeling en efficiënt energie- en waterverbruik. Dat betekent dat er niet alleen stappen worden gemaakt op het gebied van een gezond binnenklimaat, maar dat er ook sprake is van een verduurzaming.

Hoe werkt de humiFog?

humiFog is een adiabatisch bevochtigingssysteem bestaande uit een pomp om water onder druk te brengen en een rek met daarin manifolds (spruitstukken) met verstuivers. Het vernevelt gedemineraliseerd water in microscopische druppels in een luchtbehandelingskast of direct in een ruimte zodat deze wordt bevochtigd.