Transformatie ‘DC van Hall’ naar 168 studentenwoningen

Voor woonstichting De Key transformeert Van Wijnen het voormalig bedrijfsverzamelgebouw op de hoek van de Donker Curtiusstraat en de Van Hallstraat in Amsterdam-West naar 168 zelfstandige studentenwoningen.

Een plek van betekenis voor buurt, stad en bewoners

Het gebouw krijgt een nieuwe uitstraling ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Studioninedots. De parkeerplaats in het binnenhof wordt een tuin en het dak wordt voorzien van groen. De inpandige fietsenstalling zorgt voor ruimte op straat. Op de begane grond komt plek voor buurtgerichte horeca en ambachtelijke ondernemers, wat bijdraagt aan de levendigheid en het gevoel van sociale veiligheid op deze plek in de Staatsliedenbuurt.

Met name de uitstraling van dit in het oog springende gebouw gaat er flink op vooruit. Voor veel Amsterdammers is het gebouw een doorn in het oog, waar nodig wat aan moet gebeuren. Omdat de parkeervoorzieningen uit het zicht worden geplaatst en er zo veel mogelijk groen wordt gebruikt op en rond het gebouw, wordt de buurt groener en een stuk aantrekkelijker.

Woningtekort in Amsterdam

Een geschikte woning vinden in Amsterdam is niet gemakkelijk. Zeker niet voor studenten en promovendi. De Key heeft een creatieve oplossing gevonden, die dit probleem tegengaat: door de verwerving van het verouderde bedrijfsverzamelgebouw en deze met Van Wijnen te transformeren naar studentenwoningen.

Dankzij de komst van 168 studentenwoningen, waarvan 10 voor 2 personen, komt er plek beschikbaar voor 178 bewoners. Zij huren de woning met een campuscontract, waardoor een gezonde doorstroming gewaarborgd is. Alle bewoners krijgen in de fietsenkelder een eigen genummerde stallingsplaats. In het gebouw komt ook een wasserette en de binnentuin biedt naast ruimte voor ontmoeting, ook een groen uitzicht.

Minimale impact op milieu

Passend bij een transformatieproject van deze omvang, is ook hier gekozen voor serieuze verduurzaming. Hierdoor kan de impact van het gebouw op het milieu aanzienlijk worden verlaagd. Het casco blijft behouden, maar de volledige gevel wordt vernieuwd, waardoor de isolatie flink wordt verbeterd. Verder wordt er balansventilatie met warmteterugwinning toegepast. Deze maatregelen zorgen voor een flinke reductie in de energievraag. Dankzij deze reductie, in combinatie met de 185 zonnepanelen op het groene mos-sedum dak, kan het volledige gebouw straks elektrisch verwarmd worden met warmtepompen. Voor het tapwater worden warmtepompboilers ingezet. Daarmee wordt het gebouw aardgasloos en is aansluiting op de Amsterdamse stadsverwarming niet meer noodzakelijk.

De keuze om het gebouw niet volledig te slopen, scheelt ook in de totale CO2-voetafdruk. Er hoeft namelijk geen nieuw betonnen casco te worden gebouwd, terwijl veel andere elementen van het gebouw juist wel gemoderniseerd worden.

Lees verder over gebouwtransformaties

Gebouwtransformatie is een bijzondere manier van bouwen. Het vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zowel de opdrachtgever als de bouwer. Op de website van Van Wijnen krijg je meer voorbeelden van eerdere transformatieprojecten en wordt duidelijk hoe je vastgoed aan het einde van de levenscyclus weer kunt laten renderen.