Hoogwaardige isolatie voor woonboerderij en kloostercomplex

Voor de verduurzaming naar BENG of Nul op de Meter geldt één essentiële voorwaarde: hoogwaardige isolatie. In dit artikel laten we hiervan twee bijzondere voorbeelden zien. Zo belichten we de toekomstbestendigheid van de aanbouw van een authentieke woonboerderij en de vernieuwing van een historisch kloostercomplex.

We starten onze reis in Nijkerkerveen, waar aannemer Dunselman koos voor de toepassing van Unidek Aero DeLuxe in de aanbouw van een authentieke woonboerderij. De oplossing maakte het mogelijk om te isoleren en af te werken in één enkele stap. Het element is opgebouwd met een Fermacell-gipsvezelplaat, waardoor het niet meer nodig is om het dak aan de binnenzijde eerst te voorzien van een regelwerk en gipsplaten.

'Hoogwaardige isolatie is essentieel voor verduurzaming naar BENG of NoM'

Voor deze mansardekap gebruikte Dunselman zo’n 200m² Unidek Aero DeLuxe 6.0. Het werk werd in de stromende regen opgestart door onder andere de demonstrateur van Kingspan Unidek. De oplevering vond plaats in de stralende zon. In het kader lees je meer informatie over onder andere de duurzaamheidseigenschappen van het Unidek Aero DeLuxe dakelement.

Het isolerende, constructieve dakelement Unidek Aero DeLuxe werd toegepast bij de aanbouw van de authentieke woonboerderij in Nijkerkerveen. Door toevoeging van een Fermacell-gipsvezelplaat is het element direct klaar om af te werken met stucwerk, verf of behang. Duurzaamheidseigenschappen zijn onder andere de Rc-waarde (6 of 7), brandveiligheidsklasse (Euroklasse B) en de eenvoudige combinatie met oplossingen zoals PV-panelen.

Van Nijkerkerveen verplaatsen we ons naar Gemert, waar bouwbedrijf A. van Schijndel aan de slag ging met de renovatie en nieuwbouw van kloostercomplex Nazareth. In de kloostertuin werden 36 woningen en 14 appartementen gerealiseerd en het bestaande klooster kreeg een transformatie naar 22 appartementen. De hellende daken werden voorzien van Unidek Aero 6.0.

Uniek en uitdagend aan de renovatie is dat het kloostercomplex bestaat uit een grote diversiteit van woningen en gebouwen. Allemaal hebben ze verschillende typen daken met een eigen constructie en bijna geen enkel dak is hetzelfde.

Het Unidek Aero element bleek de geschikte invulling voor deze uitdagingen: het constructieve element is op maat te maken voor hoek- en kilkepers zonder koudebruggen. In totaal wordt voor dit project in Gemert ongeveer 3.000 m² Unidek Aero 6.0 en 400 m² Unidek Aero PD 6.0 gelegd.

Unidek Aero is volgens onderzoeksinstituut GFK het meest verkochte dakelement van Nederland en is het beste constructieve dakelement voor vrijstaande of geschakelde nieuwbouwwoningen. Allereerst is er sprake van een betere geluidsisolatie en thermische isolatie. Daarnaast zorgen de zelfborende schroeven voor een snellere verwerking en zijn er grotere overspanningen zonder tussengording(en) mogelijk.