De Groot & Visser bouwt mee aan ambities van MOR Team TU Delft
Hoe bouw je een woning die energie-onafhankelijk is (met behulp van zonne-energie)? Teams van universiteiten van over de hele wereld stonden in juli 2019 voor deze uitdaging tijdens de internationale competitie Solar Decathlon Europe. Ook team MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft deed mee.
Wedstrijd in Hongarije
De geselecteerde teams streden tegen elkaar in Hongarije. Daar bouwden ze hun prototype om deze twee weken lang uitvoerig te testen. De teams werden beoordeeld op 10 criteria (vandaar ‘Decathlon’) en kan dus ook wel de Solar Challenge (Nuna) van de architectuur worden genoemd. De vorige keer, in 2014, won het Delftse team maar liefst vijf prijzen. Dit wilde het MOR-team overtreffen. Dat is ze gelukt! In acht categorieën kregen zij een podiumplek. Met slechts 1,7 punten verschil moesten zij het Franse team voor zich laten en eindigden ze op een prachtige tweede plaats.

Twee grote uitdagingen in de Nederlandse steden
Het MOR-team bestaat uit 52 studenten met 14 verschillende nationaliteiten. Ze hebben de keuze gemaakt om in te spelen op de uitdaging die heerst in ‘de Nederlandse stad’: een grote vraag naar woningen gecombineerd met veel leegstand in kantoorpanden. Het probleem zit daarbij ook in de steeds veranderende vraag in de markt, waarop de gebouwen moeten kunnen reageren.
Het typische ontwerp van een kantoorpand, met een betonnen structuur op een vast stramien, wordt door het ingrijpen van het team energieneutraal, flexibel, circulair en slim gemaakt. Volgens MOR ligt de oplossing niet in nieuwbouw, maar in de aanpak van het bestaande vastgoed en de transformatie hiervan.
Voor de gevel deden de studenten een beroep op de expertise van De Groot & Visser. Deze moest circulair zijn en er moesten zowel actieve als passieve systemen in kunnen worden geïmplementeerd. Zoals verticale ramen, om te kunnen openen voor frisse lucht in de zomer. Deze worden in de winter gesloten, waarbij de inkomende lucht door de ‘PV-chimney’ wordt voorverwarmd.
De elementgevel werd gekozen voor de flexibiliteit die hiermee wordt geboden. Daarbij stonden experts van De Groot & Visser de studenten met raad en daad bij, vanaf ontwerpfase tot en met de montage.

Voordelen van de elementgevel
Elementgevels bestaan uit volledig en compleet geprefabriceerde gevelelementen die in een hoog tempo aan een gebouw worden gehangen. Naast het zeer hoge bouwtempo en de geconditioneerde omstandigheden, waaronder de elementen die in de fabriek van De Groot & Visser geproduceerd worden, is dit type gevel zeer hoogwaardig tot wel 1000 pa (wind- en waterdichtheid). Ook de bouwplaats kan veel efficiënter worden ingericht, doordat hier veel minder arbeid plaatsvindt en er geen steigers noodzakelijk zijn. De elementengevel geeft ook op esthetisch vlak vele oplossingen voor menig architect.
‘Volgens MOR ligt de oplossing niet in nieuwbouw, maar in de aanpak van het bestaande vastgoed en de transformatie hiervan’

Innovaties in de gevel - drie vliegen in één klap
Een van de innovaties van het MOR-project is de "PV-Chimney".

Het systeem bestaat uit koperen buizen om het tapwater in de boiler voor te verwarmen, zonnepanelen voor energieproductie en een glazen doos om de ventilatielucht voor te verwarmen. Door de drie samenwerkende systemen wordt een optimale energieprestatie bereikt.
Solar
Samen met Kameleon Solar (met hun technologie ColorBlast) zijn de zonnepanelen gemaakt en op de elementengevel bevestigd. De panelen zijn bedrukt met unieke keramische patronen, waardoor vele kleuren mogelijk zijn. Eigenschappen van het ColorBlast-effect zijn:
• Hoge lichtdoorlatendheid; • De cellen worden onzichtbaar vanaf een afstand van vijf meter; • Het patroon wordt in kleur afgedrukt; • Kleuren kunnen op aanvraag worden gemengd; • Elke kleur wordt gedrukt in een patroon dat de hoogste efficiëntie garandeert; • Donkerdere kleuren hebben een hogere prestatie dan lichtere kleuren; • Afbeeldingen en patronen kunnen worden afgedrukt.
The Green Village
Inmiddels is het prototype verhuisd van het wedstrijdterrein in Hongarije naar The Green Village naast de campus van de TU Delft. Zo kunnen de toegepaste technieken het hele jaar door getest worden en daar waar nodig verder verbeterd.