Van der Heijden start met gebruik circulair beton in Kaatsheuvel
Van der Heijden bouw en ontwikkeling gaat starten met het toepassen van circulair beton. Ze starten hiermee in november bij de nieuwbouw van 19 huurwoningen in de woonbuurt Westwaard te Kaatsheuvel. Door daar circulair beton toe te passen wordt circa 16 ton CO₂ bespaard.
Duurzame buurt Westwaard
De opdrachtgever voor de woningen in Kaatsheuvel is wooncorporatie Casade. De nieuwe buurt Westwaard onderscheidt zich door haar landelijk dorpse uitstraling en ecologisch wonen. De buurt kenmerkt zich door diversiteit, het groene karakter, ruimte en duurzaamheid. Zo komt er geen gas in de wijk en zijn de woningen energieneutraal. Precies daarom stelde Van der Heijden voor om hier gebruik te maken van circulair beton.
Circulair beton
Commercieel manager Ferry Verstappen van Van der Heijden vertelt: “We maakten kennis met circulair beton via New Horizon. Zij oogsten herbruikbare materialen en grondstoffen uit de ontmanteling van gebouwen, ook wel urban mining genoemd. Een mooie manier om door het toepassen van circulair beton, CO₂ te besparen” Het geoogste ‘schone’ beton wordt door een gepatenteerde techniek ontleed naar de oorspronkelijke bestanddelen van waaruit het is opgebouwd: zand, grind, vulmiddel en cement.“Deze zogenoemde secundaire grondstoffen hebben een gegarandeerde minimaal gelijke kwaliteit als primaire grondstoffen. De impact op het milieu is echter vele malen lager dan van primaire grondstoffen, aangezien een groot deel van het oorspronkelijke productieproces wordt overgeslagen”, aldus Ferry.
New Horizon directeur Michel Baars is blij met de samenwerking: “Het is pas circulair als urban mining ook echt leidt tot hergebruik en Van der Heijden begrijpt dit als geen ander. Onze samenwerking begon met onvoorwaardelijk kennis delen en nu zijn we trots dat we samen impact maken. We starten in Kaatsheuvel en er zijn plannen voor meer projecten. Zo kunnen we structureel het verschil maken.”
CO2-besparing
Door gebruik te maken van 110 m³ circulair beton bij het project in Kaatsheuvel wordt circa 16 ton CO₂ bespaard. Om hierin inzicht te geven is een vergelijking te maken met de gemiddelde CO₂-uitstoot van een auto: de gemiddelde uitstoot van een auto is 0,195 kilogram CO₂ per kilometer. Als dit wordt vergeleken met de CO₂ besparing die wordt gerealiseerd door de toepassing van circulair beton, is deze als volgt: 16.000 (16 ton) gedeeld door 0,195: 82.051,28 autokilometers die bespaard worden dankzij de toepassing van circulair beton.
Extra energiezuinige woningen
Bij deze 19 woningen staat duurzaamheid centraal. Het toepassen van circulair beton past om die reden bij dit bouwproject. Ze voldoen aan de eisen van Nul op de Meter (NoM)In de woningen komen onder andere vloerverwarming, een warmtepomp met bronnen en een warmteterugwin-ventilatiesysteem (wtw).
De balans tussen wooncomfort, investering en duurzaamheid
Woningen ontwikkelen betekent voor Van der Heijden de juiste balans zoeken, tussen wooncomfort voor huurders, een haalbare investering voor de corporatie en duurzaamheid op de lange termijn. “Van der Heijden werkt samen met woningcorporaties toe naar het optimum. Met woningen die te herkennen zijn aan een slimme indeling, lage kostprijs, korte bouwtijd én duurzame exploitatie. Circulaire bouwmaterialen omzetten naar nieuwe bouwmaterialen past perfect bij die ambitie”, besluit Verstappen.