Lidl Finland werkt op 100% duurzame energie

Boodschappen. Iedereen heeft ze nodig. Maar wat voor impact hebben de boodschappen op het milieu en het klimaat? Veel supermarktketens zijn hier mee bezig, zo ook Lidl. Duurzame producten voor iedereen is het doel, want duurzaamheid hoeft niet altijd duur te zijn.

De boodschappen die in de supermarkten liggen komen vaak uit enorme distributiecentra, die veel energie verbruiken. Dat is niet het geval voor het nieuwe distributiecentrum van Lidl Finland, dat gebruikmaakt van 100% duurzame energie. Dat is te danken aan een hoge mate van energie-efficiëntie.

Beeld: Schneider Electric

De uitdaging

Bij het bouwen van het nieuwe distributiecentrum van Lidl waren er diverse doelstellingen. Zo was het uitgangspunt om een milieuvriendelijk en toekomstbestendig logistiek centrum te realiseren, in overeenstemming met BREEAM Excellent-certificeringseisen. Verder moest de faciliteit worden voorzien van duurzame energie en moest het energieverbruik geoptimaliseerd worden. Ook werd ingezet op vermindering van CO₂-uitstoot en het verlagen van kosten.

Samenwerking met duurzame partner

Om dit te realiseren zocht Lidl een partner met dezelfde ambities op het gebied van duurzaamheid en vond deze in Schneider Electric, een multinational gespecialiseerd in energiemanagement & automatisering. De belofte die Schneider Electric uitspreekt is dan ook ‘andere bedrijven helpen de planeet goed te behandelen’. Actie door het bedrijfsleven is een essentieel onderdeel bij de overgang naar een CO₂-neutrale economie. Met haar CEO in de board van de United Nations, staat Schneider Electric volledig achter de gestelde Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en doet er alles aan deze doelen te behalen. Door het gebruik van slimme meters en software maakt de organisatie onder andere gebouwen slimmer, efficiënter en duurzamer. ‘Inzicht is de eerste stap naar besparing en verduurzaming’, is het uitgangspunt.

Eenvoudig concept

Schneider Electric werkt met een principe genaamd EcoStruxure. Een ingewikkelde term voor een vrij eenvoudig concept dat bestaat uit drie lagen. Een korte toelichting met als voorbeeld de Fitbit:

Connected products – dit zijn de producten die meten, net zoals een Fitbit bijvoorbeeld je activiteit meet, kunnen deze producten stroom, CO₂, en nog veel meer meten.

Edge control – de tweede laag bestaat uit oplossingen die al deze data van de connected products verzamelen en inzichtelijk maken. Te vergelijken met de mobiele app van de Fitbit, waarop je precies kunt zien hoe ver je hebt hardgelopen en wat de hartslag was.

Apps, Analytics & Services – de laatste en bovenste laag zijn de apps, analytics en services. Dit is de personal trainer die je inschakelt aan de hand van de gegevens in de Fitbit. De verzamelde data maakt hij of zij inzichtelijk en op basis daarvan kan de trainer een goed advies geven. Uiteraard staat cybersecurity daarbij hoog in het vaandel en kan de data worden opslagen in de Cloud of On Premise, net wat de klant wenst.

Oplossing

Samen kwamen de bedrijven tot de volgende oplossingen om de wensen van Lidl te verwezenlijken.

• Een veelomvattend gebouwbeheersysteem gecombineerd met een microgrid. • Een geavanceerd beheersysteem voor koeling en verwarming, waarmee de overtollige warmte uit het koelsysteem wordt opgeslagen en gebruikt wanneer het kouder wordt. • Een microgrid-oplossing met energieopslag, ondersteund door een digitale Advisor die de exploitative van on-site hulpbronnen verzamelt, voorspelt en optimaliseert met behulp van real-time data en voorspellende machinelerende algoritmen.

Resultaten

Het logistieke centrum bespaart tot wel 70% op energiekosten. Daarnaast is het zelfs CO₂-positief en heeft de faciliteit op het gebied van energiezuinigheid een nieuwe norm gesteld voor andere distributiecentra van Lidl in Finland. Tot slot is dit het eerste gebouw in Finland met een gecombineerd verwarmings- en koelsysteem dat de warmte van het koelproces opslaat en distribueert, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de energie. Bekijk deze video om te zien hoe het distributiecentrum eruitziet.