CO₂-warmtepompen voor duurzame transformatie naar studio’s

Het Oude Mentrumgebouw in Amsterdam werd getransformeerd naar hedendaagse maatstaven: de binnenkant werd leeggehaald en omgebouwd tot studio’s. Ook de installaties werden verduurzaamd en zorgen nu voor verwarming, zelfs als hele lage temperaturen worden aangetikt.

Het pand in hartje Amsterdam was van oorsprong een ziekenhuis, dat nu dienst doet om een nieuwe maatschappelijke opgave invult. Jongeren ervaren als geen ander de woningnood en met deze renovatie komen er in totaal 90 studio’s vrij. Om ervoor te zorgen dat alle bewoners er behaaglijk bijzitten, is er ingezet op een betrouwbare en duurzame manier van verwarmen.

Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Van Ernst Vakfotografie

CO₂-gas als koudemiddel

Op het dak prijken namelijk zes Q-ton lucht-waterwarmtepompen, die zelfs in een strenge winter het gebouw warm krijgen. “Bij een buitentemperatuur van -25 graden Celcius wordt er water geleverd van 60 graden tot 90 graden Celcius”, weet accountmanager Evert van Merkestijn van STULZ Groep, direct betrokken bij de advisering en de realisatie van de verduurzaming. “Daarnaast is de werking van de Q-ton bijzonder, want er wordt gebruikgemaakt van CO₂-gas als koudemiddel.”

'Op het vlak van milieuprestaties scoort de warmtepomp bijzonder goed'

Dit natuurlijke gas heeft een aantal interessant eigenschappen, waaronder het besparingspotentieel voor de emissie van koolstof en de verlaging van de energierekening. “Dit type koudemiddel heeft een zeer laag Global Warming Potential (GWP). We kunnen dit getal, 1, zonder twijfel uniek noemen. Op het vlak van milieuprestaties scoort de warmtepomp wat ons betreft bijzonder goed.”

Vroeg betrokken

Inmiddels is de bedrijfsstelling achter de rug en is het project naar wens opgeleverd. Het succes daarvan wijt Van Merkestijn onder meer aan het adviestraject, aan de start van het proces. “We werden in een vroeg stadium betrokken bij de realisatie dankzij onze verbinding met INNQ installaties. Zij gingen snel met ons aan tafel en zo zochten we samen uit hoe we op een duurzame manier warm tapwater én verwarming konden realiseren.”

Aanpakken

De toepassing van de CO₂-warmtepomp is nog niet wijdverspreid, maar heeft potentie voor diverse vastgoedtypes. “Denk aan zwembaden, onderwijsinstellingen en sportverenigingen. Grote ruimtes die een hoge warmtevraag hebben kunnen we hiermee aanpakken. Je kunt de installaties in een cascadeopstelling [aan elkaar gekoppeld, red.] zetten, waarmee je aan een hoge warmtevraag kunt voldoen.” Voor dat vastgoed heeft Van Merkestijn nog een uitdaging: aanpakken! “Net als in het Oude Mentrumgebouw valt er veel te winnen op het gebied van energiebesparing en vermindering van CO₂-uitstoot. Als je daar ambities voor hebt, dan zijn er eigenlijk geen barrières, want de oplossing verdient zichzelf terug.”

Eigenschappen van de CO₂-warmtepomp Q-ton

• Waterlevering, zelfs bij lage buitentemperaturen

Levering van water van 60 °C tot 90 °C, zelfs bij buitentemperaturen tot -25 °C. Behoud van 100% capaciteit tot -7 °C.

• COP: 4,3

De hoogste prestatiecoëfficient in de markt (4,3 in gemiddeld seizoen). Enorme vermindering van zowel de operationele kosten als CO₂-emissies.

• GWP: 1

Aardopwarmingsvermogen (GWP; Global Warming Potential) = 1. Ozonafbrekend vermogen (ODP; Ozone Depletion Potential) = 0.

• Aanraken

Geavanceerd, maar eenvoudig te bedienen LCD touchscreenpaneel. Gebruikersvriendelijk programmeerbare instellingen.


Meer informatie over de Q-ton lees je op de website van STULZ.