Corporatiewoningen: eenvoudig energie besparen door sluipverbruik tegen te gaan

De jaarlijkse energierekening is voor veel huishoudens een flinke kostenpost. Natuurlijk wil je energie besparen, maar de oplossingen liggen niet voor iedereen binnen handbereik. Huur je bij een woningcorporatie, dan kun je niet zelf zonnepanelen of een warmtepomp plaatsen, maar ben je afhankelijk. Wat is het alternatief dan?

30% van de Nederlandse woningvoorraad bestaat uit corporatiewoningen, dus schuilt er veel potentieel in dit vastgoedtype. Enpuls-ontwikkelaars Kirstin van der Aalst en Frans van der Steen zochten daarom naar een manier om corporatiehuurders op een laagdrempelige manier te helpen. Hun oplossing: een box om sluipverbruik tegen te gaan.

Verouderde data

Wat bedoelen we met sluipverbruik? We verstaan daaronder apparaten die elektriciteit gebruiken als ze op stand-by staan of als je ze niet gebruikt. Grote sluipverbruikers zijn bijvoorbeeld routers of wifiversterkers, spelcomputers en mediaboxen. Sluipverbruik kost een gemiddeld huishouden zo’n 100 euro per jaar, zo wordt over het algemeen geschat.

Het is daarbij de vraag hoe betrouwbaar die schatting is. “De beschikbare data over sluipverbruik is erg verouderd”, merkte Van der Aalst. “Dan gaat het soms zelfs nog om het gebruik van videorecorders of faxmachines: elektronica die bijna niemand meer bezit. Wel halen we elk jaar meer slimme apparaten in huis die continu met het internet verbonden zijn. De potentiële besparingskansen zijn enorm. Het zou dus goed zijn als daar meer onderzoek naar wordt gedaan.”

Veel interesse

Om er vervolgens achter te komen of huurders geïnteresseerd waren in manieren om sluipverbruik tegen te gaan, zette Enpuls in samenwerking met woningcorporatie Alwel een enquête uit onder huurders van eengezinswoningen. Van hen gaf zo’n 30 procent aan momenteel nog niets aan sluipverbruik te doen.

Een grote meerderheid van 75 procent liet weten interesse te hebben in een oplossing die het eenvoudiger maakt om sluipverbruik terug te dringen.

Een mooie doelgroep dus voor de ‘Sluipschutterbox’ die Van der Aalst en Van der Steen hierop ontwikkelden. De box, waarbij bestaande producten tot één ontwerp zijn samengevoegd, bestaat uit drie draadloze bespaarstekkers, twee draadloze wand-schakelaars en een afstandsbediening. Met de bijgeleverde gebruiksaanwijzing moeten huurders de box binnen vijf minuten kunnen aansluiten.

Kleine moeite

Door de apparaten die het meeste sluipverbruik hebben aan te sluiten op de bespaarstekkers en deze te koppelen met de wandschakelaars of de afstandsbediening, schakel je de grootste verspillers met één druk op de knop uit. Een kleine moeite als je naar bed of even naar buiten gaat.

De huurders die bij wijze van proef alvast met de Sluipschutterbox aan de slag gingen, bleken enthousiast. De box werd bijna twaalf uur per dag gebruikt, wat voor de eengezinshuishoudens neerkomt op een besparing van zo’n 48 euro per jaar. En stuk voor stuk gaven ze aan de box te willen aanbevelen aan vrienden of familie.

168.000 zonnepanelen

De twee ontwikkelaars hopen dat de Sluipschutterbox voor nog veel meer huurders een laagdrempelige oplossing is om sluipverbruik tegen te gaan. Dat is goed voor het milieu én voor de portemonnee. Van der Steen ziet kansen: “Gemeenten bieden sinds dit jaar vouchers aan waarmee bewoners energiebesparingsproducten via energieloketten kunnen aanschaffen. De Sluipschutterbox zou daar goed bij passen.”

Gezien de grote aantallen huurders voor wie de box interessant is, kan er flinke impact worden gemaakt, zo berekende het duo. Als alle eengezinswoningen van woningcorporaties de Sluipschutterbox gebruiken, levert dit een besparing op die gelijkstaat aan de inzet van zo’n 168.000 zonnepanelen of 10 windmolens op zee. Gaat elke woning in Nederland met de box aan de slag? Dan is de impact nog groter en te vergelijken met ruim 1,3 miljoen zonnepanelen of een kwart kerncentrale!

Whitepaper sluipverbruik

Enpuls maakte een whitepaper over sluipverbruik. Je leest hem op de website van Enpuls en vindt hier meer informatie over de Sluiperschutterbox.