Met een druk op de knop de ideale bouwlocatie

Een goede vestigingslocatie is bepalend voor het succes van jouw onderneming. Heembouw is al sinds 1996 erop voorbereid om te voorzien in zo’n locatie via de Gronddatabank. Deze, indertijd met de hand bijgehouden database van bouwgrond voor onder andere bedrijfsruimtes en kantoren, is intussen compleet digitaal toegankelijk.

Tekst: Reinoud Schaatsbergen

De Gronddatabank is een database van alle beschikbare grondlocaties in Nederland die groter zijn dan 1.000m2. Te denken valt aan kavels en herontwikkelingslocaties. “Het is eigenlijk een grote kaart waarop wij alle kavels hebben ingetekend en informatie op kavelniveau hebben verwerkt”, vertelt Dennis Manting, commercieel manager bij Heembouw. Daarmee maakt het bedrijf het gebruik van de Gronddatabank zeer gebruiksvriendelijk: je zoekt een plaats op, geeft aan om welke oppervlakte het moet gaan en met een druk op de knop krijg je een helder overzicht van geschikte locaties.

Verdiepingsslag

Voor Heembouw is dat slechts het begin. Het bedrijf beschikt namelijk over voldoende kennis om een zoekende partij verder op weg te helpen om zo de ideale locatie voor zijn of haar bedrijf te vinden. “Veel van onze klanten beginnen met de vraag: waar kan ik bouwen?”, vertelt Manting. “Wij willen ze een stap verder helpen door niet alleen alle beschikbare bouwlocaties te tonen, maar juist een locatie die past bij de zoekvraag.”

De verdiepingsslag die Heembouw maakt - geënt op de vraag: ‘Is dit wel het juiste stukje grond?’ - kan een bedrijf helpen succesvol te worden. “Het kan veel verschil maken als je net even vijftig kilometer verder jouw pand vestigt. Bijvoorbeeld in verband met transportbewegingen en bereikbaarheid”, zegt Manting. “Wij kunnen dus ook een uitgebreide data-analyse doen.” Heembouw heeft data-analisten in huis die dit stukje advies zeer gedetailleerd in kaart brengen, afhankelijk van de wensen van de klant of de omstandigheden van het vestigende bedrijf. “We kijken naar de grondprijzen, de specifieke bouwhoogtes, maar ook naar de milieucategorie. Al deze data is vastgelegd in de Gronddatabank.”

image

Met de Gronddatabank kun je met een druk op de knop een geschikte vestigingslocatie vinden. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Integrale aanpak

Om aan te tonen hoe integraal dit advies kan zijn, haalt Manting het voorbeeld van een recente analyse aan. “LEMO Connectors was in Heemskerk gevestigd en zocht naar een nieuwe geschikte locatie”, vertelt hij. “Daarbij wilden zij ook rekening houden met de aanwinst van nieuwe arbeidskrachten.”

Heembouw analyseerde vervolgens het huidige personeelsbestand - zij bleken verspreid over Heemskerk en Haarlem te wonen - en ook waar potentiële arbeidskrachten binnen de zoekcriteria van LEMO goed te vinden waren. Door dit in kaart te brengen, bleek Haarlem erg geschikt als vestigingslocatie.

“De directeur zag deze keuze niet aankomen”, zegt Manting, “en was aangenaam verrast. Hij wilde oorspronkelijk in de directe omgeving van Heemskerk een grotere locatie vinden. Door aan te tonen waar zijn bedrijf succesvoller zou zijn in het werven van nieuw personeel, kon hij een weloverwogen keuze maken.” Het arbeidspotentieel van de locatie was slechts één van de overtuigende factoren, geeft de commercieel manager aan. “Ook de erg goede ov-verbindingen in Haarlem speelden mee. De bereikbaarheid van het bedrijf ging er dus op vooruit.” Heembouw Architecten maakte vervolgens het ontwerp, waarna Heembouw het bedrijfspand van LEMO realiseerde.

Het nieuwe pand van LEMO Connectors in Haarlem.

Manting noemt een ander voorbeeld waaruit blijkt dat deze vervoersbewegingen sterk meespelen in het succes van een bedrijf. “Recent deden wij een data-analyse voor een klant in Rijswijk”, vertelt hij. “Hij wist niet of hij daar wilde blijven, dus hebben wij onder andere op basis van al zijn vrachtbewegingen - zowel van als naar het bedrijf - uitgezocht wat de beste plek voor zijn nieuwe pand is. Daarin namen wij ook de bereikbaarheid via het openbaar vervoer mee, omdat niet iedereen in het bedrijf over een auto beschikt. Theoretisch gezien kan de geschikte locatie een dorp zijn, waar misschien geen bedrijfspand gevestigd mag worden. Dankzij de Gronddatabank konden wij in de buurt zoeken naar een geschikte locatie.”

“En uiteraard kunnen we ook bij het bouwproces helpen”, zegt Manting. Heembouw heeft namelijk een eigen architectenbureau en werkt nauw samen met strategische partners en gemeenten om zo alle partijen bij elkaar te brengen en waar nodig de klant te assisteren. Vrijblijvend, natuurlijk. “Wij pakken de projecten vanaf een bepaalde grootte op. Andere klanten koppelen wij aan partijen uit ons netwerk, zoals een gemeente of makelaar, om ze verder te helpen.”

Dat beetje extra

Het gebruik van de Gronddatabank biedt dus om vele redenen een voordeel voor bedrijven die een nieuwe vestigingslocatie zoeken. Denk bijvoorbeeld aan omgevingen met grondschaarste, tegenwoordig een veelvoorkomend probleem in Nederland. De Gronddatabank kan in zo’n geval werk uit handen nemen door het brede zichtveld van de database. “Maar denk ook aan omgevingsfactoren, zoals gebouwen die mogelijk slooprijp zijn, waarvan wij een beter beeld hebben”, licht Manting toe.

Heembouw gaat dus een stap verder dan sec inzichtelijk maken welke bouwlocaties beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld door de potentiële wisseling of transformatie van omliggende bedrijfspanden mee te nemen in de analyse. Wellicht gaat een nabijgelegen bedrijf verhuizen of wordt een pand uit de jaren 50 in de buurt gesloopt, waardoor waardevolle grond beschikbaar komt. Heembouw kan dus net dat beetje extra leveren om dergelijke zaken uit te zoeken. De referenties op de website van de Gronddatabank zeggen voldoende.