BIM Plug-in vergemakkelijkt de keuze voor wandsystemen

Met de introductie van een handige BIM Plug-in maakt Knauf het toepassen van hun wandsystemen stukken eenvoudiger. Vervolgens rijst de vraag: hoever gaat de markt met het digitaliseren?

Tekst: Ysbrand Visser

De gipsen wandsystemen van Knauf behoeven geen introductie meer. Na de lancering van de nieuwe BIM Plug-in is het toepassen ervan bovendien nog makkelijker geworden. Producent Knauf heeft, naast de productie en verkoop van de wandsystemen, hierin ook een adviserende rol. Een deel van dat laatste aspect wordt nu ook verzorgd door de Plug-in. Het waarom van de introductie wordt toegelicht door Bauke Geuzebroek, manager techniek & Akademie bij Knauf.

“In Nederland werken we bijna altijd vanuit een cultuur van samenwerking. Natuurlijk is er weleens ruimte voor verbetering, maar dat samenwerken zit in ons bloed. Zo hebben aannemers al heel vroeg met elkaar afgesproken om volgens een bepaalde BIM-standaard samen te werken. Veel projecten worden daarom nu in BIM gezet. De vragen die wij uit de markt krijgen, worden daarom steeds vaker gesteld vanuit een BIM-model in plaats vanaf een platte tekening. Verschillende partijen zoeken daarbij naar wat ze precies met hun ontwerp in BIM kunnen doen.

Data

Onze partners, zoals de ontwerpers en verwerkende onderaannemers, vragen ons om een oplossing voor hun vraagstuk en tot nu toe hielpen wij hen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door gezamenlijk door het BIM-model te lopen of door advies te geven.

Wij ontwerpen dus niet zelf, maar dragen een oplossing aan. Het is vervolgens aan de ontwerpende partij om die in het BIM-model te zetten. Het grote verschil tussen het ‘oudere’ digitaal tekenen en BIM is dat het niet gaat om digitale lijnen, maar om pure data. Dus tegenwoordig krijgen we de vraag naar data, waar je in het verleden adviseerde met bijvoorbeeld kleurtjes in een schriftelijk advies. Door onze nieuwe Plug-in zijn we nu in staat dit advies in een BIM-model aan te geven.

De BIM Plug-in geeft je een database met alle systeemoplossingen die Knauf wat betreft de lichte scheidingswanden kan leveren. In een complete bibliotheek met alle wandtypen kun je zoeken naar oplossingen die toepasbaar zouden zijn, waarna je die zelf in het ontwerp kunt inladen.

image

Na het invullen van de filters in de BIM Plug-in wordt het resultaat getoond.

De werking van de Plug-in is vrij eenvoudig. Je selecteert op een aantal voorwaarden die je wilt hebben en vanuit die selectie krijg je het overzicht van wandtypen die geschikt zijn. Ook de hoogte en breedte worden daarbij meegenomen. Je krijgt altijd de oplossing te zien die het beste voldoet aan de voorwaarden die je stelt. Hoe specifieker je selecteert, hoe specifieker de oplossing die wordt aangedragen. Omdat de tool zo eenvoudig werkt, is het heel goed toepasbaar.

Vaak zoekt men naar bepaalde prestaties die door een wandtype behaald kunnen worden. Dat betreft vooral de mate van brandwerendheid en de akoestische waarden. Voor deze specialistische vragen werd vaak ons advies gevraagd. De BIM Plug-in is nu juist een tool die bij dit soort keuzes heel handig kan zijn.

Uitvoering

Ontwerpers hebben aan de voorkant echter meestal niet specifiek in gedachten welke technische oplossingen ze nodig hebben. Vaak wordt de specifieke keuze pas gemaakt tijdens de technische uitwerking of de uitvoering. Daarom kun je daarvóór al verschillende wandtypen in een ontwerp laten passen. Daarna vullen aannemers, en meestal de verwerkende onderaannemers, specifiek in wat er uiteindelijk in moet komen.

Bij projecten die heel generiek zijn, en veel van hetzelfde, kun je de keuze eenvoudig met de Plug-in maken. Wij zijn vooral nog nodig voor specifieke vraagstukken rond de systeeminterpretatie. In BIM-modellen, en zeker in het begin van de ontwerpfase, is het lastig om vast te stellen hoe de wanden in het ontwerp worden geïntegreerd. Dat wordt vaak in latere fasen echt duidelijk. Met de Plug-in kun je nu al je informatie uit onze grote database invoegen en wij kunnen het eventueel later anders, beter of slimmer oplossen.

Beeld: Bauke Geuzebroek

Feedback

De Plug-in komt vooral voort uit de techniek, maar hij is eigenlijk gericht op samenwerking. Daarom zijn wij heel erg benieuwd naar de ervaringen van gebruikers. Je kunt er van alles mee, maar waarom zou jij het gaan gebruiken? Wij willen graag die dialoog aangaan om de Plug-in verder te ontwikkelen. Wat kan er beter, waar heb je meer aan, op welke momenten wil je specifieke informatie? Bij de verdere ontwikkeling van de tool geloven wij erg in de kracht van de dialoog en samenwerking.

We zijn ook benieuwd of circulariteit een onderdeel van onze database en de Plug-in kan worden. Milieudata worden in het kader van circulariteit een relevant onderdeel, maar zitten nu nog niet in de Plug-in. Dit soort feedback willen we ook graag van de markt horen. En om welke informatie gaat het dan? Met de Nationale Milieudatabase zitten we in Nederland in de unieke situatie dat allerlei producten zijn gekoppeld aan profielen. Het wordt nog interessanter als we die zaken laten samenkomen in het BIM-model, als dé drager van de informatie. Het digitaliseren is er ook om samen duurzamere oplossingen te verzinnen. Naast natuurlijk het aan de voorkant beter kunnen nadenken en een beter overzicht hebben, zoals hierboven beschreven.

De selectie van binnenwanden in de Knauf BIM Plug-in.

De vraagt komt nu naar voren hoever wij met de beschikbare informatie moeten gaan? Dankzij deze Plug-in hebben ontwerpende partijen nu in ieder geval betere informatie over onze wandsystemen en weten ze beter hoe ze onze systemen kunnen toepassen. Als je zo alle informatie goed bij elkaar brengt, krijg je daadwerkelijk een digitale kopie van een gebouw, de digital twin, en dan wordt het helemaal interessant”, besluit Geuzebroek.

Je kunt de BIM Plug-in hier downloaden: BIM Plug-in Knauf