Hoe de gebouwde omgeving er in 2050 uitziet is op dit moment nog een raadsel. Maar laten we er eens naar vooruitblikken: is ieder gebouw over minder dan drie decennia opgebouwd uit hergebruikte materialen en kunnen we ieder vastgoedtype demonteren en verplaatsen? Of kwamen we onderweg vast te zitten en maken we noodgedwongen nog gebruik van primaire grondstoffen? We spreken Duurzaam Gebouwd-experts Peter Musters en Thies van der Wal, beiden werkzaam bij VBI, over hun visie op 2050.
Oogst en hergebruik van materialen, ontwerpen voor demontage en de toepassing van circulaire innovaties: zo maak je een containerbegrip als circulariteit concreet. Welke visie heeft Van der Heijden bouw en ontwikkeling op dit thema en hoe vertaalt ze dit naar de praktijk? We spreken projectontwikkelaar Lauran van Poppel over hun visie op het onderwerp en horen hoe een circulaire innovatie is toegepast bij de realisatie van 43 appartementen in Zaltbommel.
Veel bedrijven zijn op dit moment bezig met het circulair maken van hun producten. Hierbij is het ultieme doel om grondstoffen te behouden en zo veel mogelijk in een cirkel te behouden. Maar hoe doe je dat als je je juist decennialang hebt ingezet voor een product met een lange levensduur als eigenschap?