Prefab en circulaire gevel als nieuwe standaard
De groeiende vraag naar demontabele gebouwen zet aan tot een zoektocht naar innovatie. Een nieuw geventileerd keramisch gevelsysteem moet inspelen op die circulaire behoefte. Wat zijn de bijzondere eigenschappen van A-Brick, dat als lichtgewicht en duurzaam wordt omschreven? We bevroegen technisch expert Mark Nijland over de impact van het systeem voor circulair bouwen.
Losmaakbaar
De strips worden in een metalen cassette gehangen, met haken in twee richtingen. Dat zorgt ervoor dat de strippen niet gaan schuiven. “De stalen cassette en de steenstrips zijn aparte elementen van het systeem, handig als je de onderdelen van elkaar los wilt halen. Daarnaast zijn de strips slechts twee centimeter dik, wat betekent dat je nieuwe vormgeefperspectieven creëert. Normaal gesproken werk je als architect wellicht met bakstenen die het vijfvoudige aan ruimte innemen.” Een ander belangrijk aspect is het gewicht. “35 kilogram per vierkante meter. Werk je aan een lichte constructie, dan biedt het systeem uitkomst.”
“A-Brick past bij het bouwen van de toekomst”, begint Nijland, refererend naar de landelijke ambities om meer demontabel en circulair te bouwen.
Er wordt geen lijm toegepast en van mortel is eveneens geen sprake. “Dat maakt het materiaal goed van elkaar te scheiden en daarmee is het herbruikbaar op een andere bestemming. In het kader van losmaakbaarheid is het ook mogelijk om de strips zonder stootvoegen te plaatsen.”Het droge demontagesysteem houdt zich aan een van de eerste grondbeginselen om circulair te bouwen: ‘Probeer zo min mogelijk te werken met natte knopen.’
De vraag naar dergelijke constructies en circulaire ontwikkelingen stijgt, onder meer bij overheden. Vanaf 2023 dient zich zelfs een nieuw hoofdstuk aan. Vanaf dat moment vragen overheden 100 procent circulair uit. “We zien dat de belangen van demontage en afvalstromen scheiden beter onder de aandacht komen. Meer architecten willen de handschoen oppakken voor circulariteit en sommigen willen koplopen als het gaat om circulaire ontwikkelingen. Ook het peloton wordt de komende jaren enthousiast voor circulair bouwen, het móet immers ook.”
Snelheid en kwaliteit dankzij prefab
Ook bouwsnelheid en kwaliteit winnen in belangstelling, onder andere door een gebrek aan handen en de wet Kwaliteitsborging die aanstaande is (2022). “Door middel van prefabricage zet je stappen in beide richtingen. We kunnen complete elementen laten ontwikkelen en afleveren op de bouwplaats, een plug & play constructie dus.” Daarnaast is minder onderhoud noodzakelijk. “Pas je metselwerk toe, dan heb je bijvoorbeeld te maken met voegen die slijten na verloop van tijd en het houdt vocht vast waardoor vervuiling ontstaat. Het keramische materiaal van het A-Brick systeem heeft een hogere materiaaldichtheid, en het heeft een lagere wateropname. Daardoor treedt er minder vervuiling op. Dankzij de geventileerde gevel daalt het aantal vereiste onderhoudsactiviteiten.”
“De hogere inzet op circulaire ontwikkelingen maakt wel dat er meer architecten en ontwikkelaars een blik werpen op prefab, circulaire gevels.”
Stijgende lijn
Hoewel de geluiden uit de Nederlandse markt positief zijn, wordt A-Brick op dit moment vooral toegepast in projecten buiten de landsgrenzen. “In Engeland bijvoorbeeld. Hier [in Nederland, red.] is het nog een relatief onbekend fenomeen. De hogere inzet op circulaire ontwikkelingen maakt wel dat er meer architecten en ontwikkelaars een blik werpen op prefab, circulaire gevels. Met deze oplossing reiken we een interessant puzzelstukje aan.”
Geventileerde gevel
De ventilatie achter de gevelbekleding wordt door openingen aan de boven- en onderzijde van het gevelvlak gerealiseerd. Dit effect zorgt voor een verticale luchtbeweging in de luchtspouw achter de bekledingspanelen, waardoor de omstandigheden voor én achter de gevelbeplating nagenoeg gelijk zijn en eventueel vocht wordt afgevoerd. Meer informatie lees je op de website van Aberson.