MFA De Boezem & Co bestaat voor grootste deel uit sloopafval en hergebruikte materialen
Beeld: Lucas van der Wee
De multifunctionele accommodatie De Boezem & Co in Oud-Beijerland zet een volgende stap in circulair bouwen. Het gebouw bestaat voor het grootste deel uit sloopafval en hergebruikte materialen. Betrokken bij de duurzame realisatie is Duurzaam Gebouwd-partner IMd Raadgevende Ingenieurs, die zich onder andere richtte op maximale inzet van circulaire materialen.
Zij werkte samen met RoosRos Architecten en Jongekrijg+MaasBouw, waarvan eerstgenoemde met overtuiging benoemt dat het hier een toekomstbestendig gebouw betreft. Projectarchitect Mark Boschman van RoosRos bemerkt dat energieneutraliteit, NoM en BENG de standaard zijn in hun projecten en dat de focus verschuift. “Een gebouw met toekomstwaarde is in onze ogen sowieso energiezuinig, belast het milieu minimaal, draagt bij aan het welbevinden van gebruikers en kan flexibel meebewegen met veranderingen.”
Materialen uit oude woningen
Die overtuigingen kwamen terug in het ontwerp van MFA De Boezem & Co. Bijzonder is het hergebruik van materialen in het gebouw uit 15 oude woningen in het nabijgelegen Puttershoek.
“Bijna alle gebruikte materialen zijn hergebruikt en na de levensduur van het gebouw opnieuw te gebruiken.”
“In overleg met RoosRos hebben we de dragende houtskeletbouwwanden en het dak geconstrueerd van hout dat uit Puttershoek kwam”, geeft projectleider Elise Bilardie aan. “Bijna alle gebruikte materialen zijn hergebruikt en na de levensduur van het gebouw opnieuw te gebruiken.”
Van oud naar nieuw
Zo werden onder ander het sloophout en oude trottoirtegels ingezet voor het nieuwe gebouw. Voor aannemer Jongekrijg+Maasbouw betekende dat een transitie in werken. “Het is natuurlijk makkelijker om kant-en-klare nieuwe materialen te gebruiken, maar het leuke is dat gaandeweg iedereen enthousiast werd. Toen we lieten zien wat voor moois je kunt maken van oude bouwmaterialen, ging er een knop om.”
Biobased
Op het moment van schrijven is het een maand geleden dat MFA De Boezem & Co werd opgeleverd (juli 2020). De weinige nieuwe materialen die werden gebruikt, zijn zo verantwoordelijk mogelijk gekozen. “Uit hernieuwbare bronnen en zoveel mogelijk biobased”, besluit Boschman.