Waste Glaze bewijst de esthetische waarde van afval

Een wereld waarin esthetische architectuur en minder afval samen gaan; dat is het streven van keramisch specialist Aberson. Waste Glaze is een volgende stap in die ambitie. Het circulaire glazuur wordt gemaakt van afvalstoffen en biedt ongekende ontwerpvrijheid. “Je creëert je eigen geheime recept”, aldus Aberson.

Auteur: Reinoud Schaatsbergen

Waste Glaze is een natuurlijk en innovatief product van 1610 Architectural Ceramics. Het materiaal is voor 70 procent gebaseerd op mineralen die worden gewonnen uit restafvalstromen zoals gerecycled glas en papierafval. “Onderaan de streep is de kwaliteit gelijk aan traditioneel glazuur”, stipt commercieel adviseur Gerben Poortinga van Aberson aan.

“Het toepassen van Waste Glaze is een gezamenlijk avontuur met 1610 Architectural Ceramics waarin we kijken naar de mogelijkheden”, vertelt Poortinga. “Veel materialen worden aan het einde van hun levensduur vermalen tot iets anders of verbrand. Wij hebben het omgedraaid: wat kunnen we met afvalstromen doen? Daar is het glazuur uit ontstaan.” Een mooi voorbeeld van upcycling. Het product heeft vanwege zijn circulaire aard een bijzondere esthetische waarde. Poortinga: “We kunnen het glazuur bijvoorbeeld in groen leveren en dan zie je dat het Heineken-flesjes zijn geweest.”

Vormvrijheid

Uniek aan Waste Glaze is dat het glazuur op vrijwel elk keramisch product toe te passen is. Poortinga legt uit: “Metselwerkstenen, gevelstenen, steenstrips, noem maar op. Samen met de architect bepalen we hoe het glazuur wordt toegepast, alsook welke kleur, glansgraad en tactiliteit het krijgt. Co-creatie is hierin belangrijk.” Poortinga stipt aan dat dit proces telkens maatwerk is. Zo heeft een architect bijvoorbeeld een bepaalde vormsteen in gedachten, waarna Aberson op basis van halffabricaten de gewenste stenen met 1610 Architectural Ceramics onderzoekt.

“Ik ben nu bijvoorbeeld met een architect een steensoort aan het zoeken voor een villa, waar glazuur bij de voordeur gewenst wordt”, aldus Poortinga. “Ik laat het steen dan testen als halffabrikaat, om het vervolgens inclusief glazuur aan te bieden aan de opdrachtgever. Het is dus echt een esthetische aanvulling op keramiek.” De testfase is hierin cruciaal, zegt Poortinga. Aberson wil garanderen dat het glazuur passend is op het gewenste materiaal. “Het is altijd een samenspel. Een architect wilde laatst bijvoorbeeld glazuur op rode kleibasis, terwijl wij het hebben onderzocht op witte kleibasis. Dan stemmen wij dit af met de fabrikant, die test of de reactie op de roodbakkende klei goed gaat. Wij willen die tools bieden om het product blijvend te verbeteren en breder in te zetten.”

Samenwerking

Waste Glaze wordt geleverd in allerlei nuances en kleuren. Wat het product echter uniek maakt, is de tactiliteit. Poortinga legt uit: “Door de hergebruikte afvalstoffen krijgt het product een unieke glans en structuur. Even grof gezegd: als je er afval in stopt, komt dat er in het eindproduct ook uit. Dat wil zeggen dat het glazuur een bepaalde ruwheid heeft door de vermaalde korrels.”

Omdat de fabrikant deze korrels ruwer of juist fijner kan vermalen, zijn hier variaties in mogelijk. De ontwikkeling van Waste Glaze is volgens Poortinga een logische stap in de huidige markt, waarin samenwerking steeds meer centraal staat. “We zien een steeds grotere vraag naar duurzaamheid”, vertelt hij. “Ik hoor het bijna dagelijks en geen vraag is hetzelfde. Elk ontwerp vraagt zijn eigen product, heeft zijn eigen budget. Het is dus zaak samen te onderzoeken wat in het ontwerp toegevoegde waarde heeft.”

Gerben Poortinga

Luxe circulariteit

Waste Glaze is nog maar kort op de markt, maar bewijst nu al zijn waarde voor esthetische accenten in de architectuur. Daarom wil Aberson het product breed in de markt uitzetten. “Soms wordt glazuur toegepast in grote bouwwerken, maar vaak ook in accenten, bijvoorbeeld aan de gevel of voordeur”, aldus Poortinga. “Wij proberen telkens met de opdrachtgever of architect mee te denken waar het product het beste past binnen het beschikbare budget. Uiteindelijk is glazuur een stukje luxe aan je woning, daar moeten we eerlijk over zijn. Maar het is ook echt een verrijking aan je bouwwerk. Vroeger werd glazuur al veel gebruikt, wat je nu sterk terugziet in monumentale panden. In die zin nemen we glazuur mee de tijd in, maar nu als circulaire oplossing.”