Circulair Paviljoen op Schiphol Trade Park is nieuwe circulariteitsmijlpaal
Het circulair renoveren van gebouwen en het onder handen nemen van de gebouwschil zijn voor Heembouw geen nieuwe ontwikkelingen. De afgelopen jaren kwamen verschillende mijlpalen aan bod, zoals het eigen kantoor in Berkel en Rodenrijs en de circulaire werklocatie C-Bèta. Een recent wapenfeit is de renovatie van het Circulair Paviljoen op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp, een showcase voor het hergebruik van bestaande materialen.
“Circulair bouwen draait voor Heembouw om drie dingen”, vertelt Bianca Woutersen van Heembouw, ervaren werkvoorbereider in het segment renovatie kantoren. “Allereerst willen we inzetten op demontabel bouwen, zodat materialen op termijn herbruikbaar zijn en niet als afval worden afgedankt. Het hergebruik van bestaande materialen en producten is daarmee een tweede belangrijk uitgangspunt, evenals het maken van nieuwe producten met bestaande materialen.”
Blijvend toekomstbestendig
Die overtuiging zien we toegepast worden in het Circulair Paviljoen op Schiphol Trade Park. Het gebouw was eerst in niet al te beste staat: “Oorspronkelijk bestond het dak uit asbesthoudende platen en was een deel van de gemetselde gevels ingestort of ging dat bijna gebeuren.” Om het gebouw blijvend toekomstbestendig te maken, werd onderzocht welke materialen demontabel waren en welke bestaande materialen dienst deden voor een upgrade.
In de restanten van de oorspronkelijke loods werden huurunits geplaatst met Skellet-profielen, een kruisvormige en stalen koker met vlakken waarin om de 25 millimeter gaatjes zijn geponst. “Ieder verbindingsstuk is ontwikkeld met dezelfde gaatjes en kan aansluiten op dit raster, waardoor bouwen en demonteren eenvoudig is. Met de losse onderdelen kun je een nieuwe constructie én functie opbouwen.”
“Het is een interactief proces, waarbij je aan het begin misschien niet weet welke materialen beschikbaar komen”
Bestaande situatie
Nieuwe situatie
Circulair renoveren is interactief
Wanneer je als projectteam de keuze maakt voor een circulaire renovatie, vraagt dat soms om aanpassingen in het ontwerp. “Het is een interactief proces, waarbij je aan het begin misschien niet weet welke materialen beschikbaar komen. Wij startten onze zoektocht voor materialen bij een eigen renovatieproject, waar de architect al veel materialen vond die toegepast konden worden.” Daar bleef het niet bij. “We vonden hang- en sluitwerk, deuren, balken, plaatmateriaal en zelfs authentieke ramen uit het Arsenaal in Leiden. De ramen vormden samen met de hergebruikte balken de buitenwand.”
Nieuwe producten maken
Als het materiaal niet kan worden hergebruikt, is het soms mogelijk om er nieuwe producten van te maken. “Zoals het Qualirack plaatmateriaal dat we bij het Circulair Paviljoen toepasten op een tussenwand. Dit is voor 100% gemaakt van herwonnen hout en ook de nieuwe kozijnen zijn hiervan gemaakt.” Doet het hergebruik volgens Woutersen afbreuk aan de kwaliteit en de uitstraling van het vernieuwde gebouw? “Integendeel, het geeft het gebouw iets extra’s. Het zorgt ervoor dat je pand een verhaal heeft.” Ze hoopt dan ook dat het circulair bouwen en renoveren gemeengoed wordt. “Materialen moeten niet tussen het bouw- en sloopafval belanden, maar een tweede leven krijgen. Dat is niet ingewikkeld en leidt tot gebouwen waar mensen heel graag in willen verblijven.”