Een moderne blik

op het onderwijs

In Lelystad staat wat moois én unieks te gebeuren, namelijk de realisatie van de nieuwe scholencampus genaamd Porteum.

Beeld: Hegeman, via Bostik

De naam Porteum is een afgeleide van port, waarbij de campus als haven dient. “Een analogie die prachtig past bij de geschiedenis, bij de school met de diverse gebouwen waarbij de leerlingen kunnen ‘aanmeren’ en ook bij de gedachte van een ‘veilige haven’. Het is echt een plek waar leerlingen zich thuis voelen”, aldus Floris Hülsmann – Namarama.

Kleinschalige campus met zeven gebouwen

De campus is kleinschalig georganiseerd en bestaat uit zeven gebouwen, waarin drie scholengemeenschappen ondergebracht gaan worden, ongeveer 3.800 leerlingen en 29.800m2 aan vloeroppervlak.

De gebouwen moeten als thuisbasis dienen voor kleinere groepen leerlingen. Elk gebouw krijgt daarom ook een eigen naam, die past bij de rijke scheepvaartgeschiedenis en de naam Porteum. Het gezamenlijke cultuurgebouw draagt de naam Porteum Brug. De namen van de andere gebouwen zijn Porteum Kompas, Peil, Echo, Boeg, Ruim en Steven.

Huidige situatie: verouderde gebouwen en overcapaciteit

In de huidige situatie zitten de scholengemeenschappen in verouderde gebouwen die veel onderhoud vergen.

Op enkele plekken is er zelfs sprake van overcapaciteit, waardoor de organisaties relatief veel geld uitgeven aan huisvesting. Daarom was het de hoogste tijd om de oude huisvesting kritisch te bekijken en tegelijkertijd na te denken over een manier om het onderwijs te verbeteren en klaar te maken voor de toekomst. En zo ontstond het plan voor Porteum.

Nieuwe situatie: modern en energieneutraal

De nieuwe onderwijscampus wordt – vanzelfsprekend – energieneutraal. Hier draagt Duurzaam Gebouwd-partner Bostik aan bij met het Zwaluw Duurzaam Luchtdicht Bouwen concept. Business Developer Nick Haring begeleidt aannemer Hegeman uit Nijverdal, die de School Campus in Lelystad gaat realiseren.

Zij gebruiken drie Zwaluw producten om het gebouw luchtdicht af te werken:

Naar verwachting levert Hegeman het project vóór de zomer van 2021 op.