Ambitiedocument toont duurzame en circulaire ambities voor gebouwschil

Duurzaam Gebouwd-partner IKO stelde een ambitiedocument op over duurzaamheid. In dit artikel lichten we twee elementen daarvan uit: we laten je meer zien over hoge isolatiewaarden met PIR-isolatie voor bijvoorbeeld BENG-bouwen en luchtzuiverende en energiebesparende witte dakbedekking.

De publicatie laat allereerst, gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties, zien aan welke duurzaamheidsdoelstellingen IKO kan bijdragen: betaalbare en duurzame energie, verantwoorde consumptie en productie, klimaatactie, leven in het water en waardig werk en economische groei. Circulariteit kan volgens IKO als eindresultaat worden gezien van duurzaamheid en ze richt zich op vier termen: reduce, reuse, recycle en repair.

Met 4.500 medewerkers en 30 fabrieken produceert IKO alle componenten zelf: bitumineuze en kunststof dakbanen, vloeibare waterdichtingssystemen en hoogrendements PIR-isolatie. Laatstgenoemde is in het bijzonder interessant voor bouwen met hoge isolatiewaarden in de gebouwschil.

Hoge isolatiewaarde, circulaire eigenschappen

PIR zorgt met die hoge isolatiewaarde voor een grondige besparing op energiekosten. PIR heeft een lange levensduur en is een zeer licht isolatiemateriaal. Dankzij demontagemogelijkheden kunnen bij de sloop van een woning de platen opnieuw worden ingezet, bij de verduurzaming van een ander gebouw. PIR-isolatie wordt op verschillende manieren gerecycled: je kunt het materiaal vermalen en het persen tot drukvaste platen, om bijvoorbeeld te verwerken in deuren en vrachtwagens. Verder worden stappen gezet om PU chemisch te recyclen tot nieuwe grondstoffen.

Benieuwd naar de circulariteitsmogelijkheden van PIR-isolatie? Deze film geeft je meer informatie over het productieproces en circulariteitstoepassingen. Bron: NVPU

Ook bitumen dakbanen bieden kansen op het vlak van circulair bouwen. Zo kunnen bitumen dakbanen worden verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe dakbanen. Dat geldt ook voor het snijafval dat tijdens de verwerking van een nieuw dak achterblijft.

Verder zijn alle polyester inlagen van de bitumineuze dakbanen geproduceerd met 100% gerecyclede PET en bestaan de APP gemodificeerde bitumen deels uit gerecyclede polymeren. Ook zijn 100% van de gebruikte gemodificeerde oliën gerecycled.

Impact maken op gezondheid

Ook op het gebied van gezondheid is nagedacht over de impact die gemaakt kan worden met dakbedekking. De witte roofing producten IKO Carrara en IKO Secura zijn voorzien van een titaniumdioxide coating, waardoor het dak een luchtzuiverende werking krijgt. Hierdoor wordt de ontwikkeling van fijnstof en ozon beperkt: stikstofoxiden (NOx) en zwaveloxiden (SOx) worden omgezet in onschadelijke milieuneutrale stoffen.

In deze video leer je meer over de circulaire en gezonde eigenschappen van IKO Carrara.

Duurzaamheid en circulariteit

In de volledige publicatie ‘Duurzaamheid en circulariteit’ van IKO krijg je meer informatie over de levenscyclus ‘Van grondstof tot hergebruik’, toepassingen en processen rondom de vervaardiging van duurzame dakbedekking. Ook krijg je meer informatie over het ‘IKO DNA’, dat onder andere laat zien hoe de organisatie zich inspant om bij te dragen aan de SDG’s.