New Delft Blue: traditie en toekomst ontmoeten elkaar
De beroemde cultuurhistorie van Delfts Blauw-porselein eer aandoen in een woningbouwproject, dát was de uitdaging voor New Delft Blue. De combinatie van keramische printtechnologie (in 3D!) en parametrisch ontwerp laat zien dat traditie en toekomst elkaar kunnen versterken.
Tekst: Marvin van Kempen, Beeld: Studio RAP
Studio RAP uit Rotterdam staat aan de wieg van de architectuur voor dit project. In het prille begin, voor het ontwerp van de woningbouw, was al duidelijk dat er een interessante verbinding kwam met de Delfts Blauwe cultuurhistorie. Voor veel toeristen is dit een hot item om kennis over op te doen en er een souvenir van mee naar huis te nemen. Je herkent het keramische servies aan de blauw-witte decoraties, ‘gemaakt in Delft’ en vervaardigd tussen 1600 en 1850.
Het ontwerp van de borden is door de eeuwen heen drastisch veranderd. Eerst werden Oosterse imitaties gemaakt, waarna meer Nederlandse beeltenissen het podium kregen, zoals de afbeeldingen van windmolens en het Hollandse landschap. De tweedeling in een decoratief kader is een terugkerend element. Vaak zie je een schilderachtige scène uit het dagelijks leven weergegeven. Die onderdelen komen ook terug in het ontwerpconcept.
2800 3D-geprinte geveltegels
De rijke historie zie je op verschillende manieren terugkomen. Te beginnen met de binnenkomst: de twee poorten hebben ruim 2800 3D-geprinte keramische geveltegels. De poorten staan symbool voor Delft als handelsstad, een referentie naar de stadspoorten die reizigers van ver en dichtbij verwelkomden. Meteen valt de vormvrijheid op en de driedimensionale objecten nodigen uit om aangeraakt te worden. Dat staat in contrast met andere gevelbekledingen, want wanneer zie je nog mensen bakstenen aanraken?
Zelfs een 3D-printproces heeft beperkingen en daar wordt op een slimme manier mee omgegaan. Bij de creatie van de geometrie van de geveltegels wordt, met behulp van een algoritme, vooraf rekening gehouden met deze grenzen (zoals maximale uitkraging, krimp en interne ondersteuningsstructuur). De 3D-objecten worden vervolgens gestookt en geglazuurd. Het glazuur wordt handmatig aangebracht. Van boven, zodat het afglijdt. Daardoor krijg je vloeiende overgangen tussen de tinten blauw en wit.
Aan de start van een beweging
De kansen voor 3D-geprint keramiek lijken nog verre van ontgonnen. Het materiaal kan worden ingezet als hoogwaardige gevelbekleding met een lage onderhoudsvraag. Eigenschappen van het materiaal zijn een lange levensduur, zelfs in omstandigheden als een woestijn of zee, waar je te maken hebt met krachtige invloeden vanuit de natuur. Dat er een vervolg komt op het bouwen met 3D-geprint keramiek staat vast. Studio RAP werkt op dit moment aan de gevel van een woontoren, waarbij het materiaal op grotere schaal wordt toegepast.
PoortMeesters: stoer en stevig
New Delft Blue is een ontwikkeling in het woningbouwproject PoortMeesters, een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. De realisatie van Ballast Nedam Development en BPD legt de nadruk op een ‘stoer en stevig’ woongebouw, bestaande uit onder andere stadswoningen en luxe appartementen. Er zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd om de woningen toekomstbestendig te maken. Zo wordt triple A+ isolatie toegepast, is er vloerverwarming en wordt duurzame energie opgewekt via de zonnepanelen op het dak. Er is wtw-ventilatie aangebracht voor een gezond binnenklimaat zonder energieverliezen. De eengezinswoningen zijn energieneutraal en de appartementen BENG.
Het wonen in de stad zorgt ervoor dat bewoners van PoortMeesters een grote hoeveelheid voorzieningen om zich heen hebben. Bijvoorbeeld de Beestenmarkt, De Hoven en de drie sporthallen op loopafstand van het woongebouw. Naast de groene binnentuin is het nabijgelegen Van Leeuwenhoekpark bereikbaar.
Verder arriveren bewoners van PoortMeesters binnen een paar minuten fietsen op het station van Delft. In de omgeving zien we verder een verbinding met snelwegen, richting onder andere Rotterdam en Utrecht.